Jeremić: Brnabić laže s namerom da skrene pažnju sa onoga što govorim o Kosovu

Vesti 28. avg 202213:56 54 komentara
N1/arhiva

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da su tvrdnje mandatarke za sastav nove vlade Ane Brnabić, da se 2017. nudio da bude predsednikčki kandidat Srpske napredne stranke, notorna besmislica i da Brnabić "laže sa namerom" kako bi skrenula pažnju sa onoga što on govori o Kosovu.

„Ovo je, naravno, notorna besmislica. Činjenica je da je Aleksandar Vučić, samostalno, vaninstitucionalno i protivustavno, odlučio da Srbija počne da priznaje dokumenta tzv. ‘Kosova'“, napisao je Jeremić na Tviteru i poručio da se „o tome ne sme ćutati“.

„Ana Brnabić laže sa namerom da skrene pažnju sa onoga što govorim“, ocenio je predsednik Narodne stranke.

Podsetimo, Brnabić je jutros za TV Prva izjavila da je Jeremić od nje 2017. godine u Beču tražio da ona priča sa Vučićem o tome da on bude kandidat SNS-a za predsednika Srbije, a da Vučić ostane premijer.

Takođe je okrivila Jeremića da je „kumovao“ uvođenju ulazno-izlaznih dokumenata koja su predviđena Sporazumom o slobodi kretanja koji su Beograd i Priština potpisali 2011. godine u Briselu, u vreme kada je Jeremić bio šef diplomatije.

Srbija priznala dokumenta Kosova da bi Vučić smeo da otkaže Evroprajd

Jeremić je ocenio i da je Srbija pristala da prizna dokumenta lažne države Kosovo da bi predsednik Aleksandar Vučić smeo da otkaže Evroprajd, i ocenio da odavno nisu viđeni takva neodgovornost, banalnost i primitivizam u nastupu i takav nedostatak osećaja za državni interes.

Vučiću je 2019. godine godine delovalo kao sjajna ideja da organizuje Evroprajd sa namerom da Srbiju lažno predstavi kao najslobodniju državu Evrope i njenu gej prestonicu koja ima gej premijerku, ali je u međuvremenu shvatio da to za njega nije najbolja ideja, jer neprekidno radi istraživanja javnog mnjenja, rekao je Jeremić u Čačku, gde je održana izborna skupština Gradskog odbora Narodne stranke.

Pošto je sada bilo komplikovano otkazati Evroprajd, dodao je, Vučić je odlučio da prizna kosovska dokumenta da mu u Briselu ne bi zbog toga previše zamerili.

Jeremić je istakao da ga su ga danas „sa svih kanala pod kontrolom režima“ napali i premijerka Ana Brnabić i Vučić zbog jednog tvita u kojem je napisao da se na Kosovu i Metohiji od juče promenilo samo to da je država Srbija prihvata dokumenta lažne države Kosovo.

Celo ovo ludilo, najave rata u kojima je Vladimir Đukanović danas ratnik a sutra mirotvorac i vođa hipika, pa ljudi u maskirnim uniformama koji dolaze na televiziju Pink, cela predstava je bila samo zato da bi na današnji dan srpska država prvi put od 2008. godine, kada su kosovski Albanci proglasili nezavisnost, počela da priznaje dokumenta takozvane Republike Kosovo, kazao je Jeremić.

On je najavio da će Narodna stranka na posebnoj sednici Skupštine Srbije predložiti „državotvornu pregovaračku platformu“ za Kosovo i Metohiju, sa setom konkretnih mera koje bi država trebalo da preduzme na domaćem i međunarodnom planu, u okviru briselskog dijaloga i van njega.

Mora se konačno znati o čemu se pregovara, ko sme da pregovora, šta su elementi pregovora i da se zna koliko novca odlazi na Kosovo i Metohiju, ko ga troši, uzima i zloupotrebljava, kao i da se zna ko bi šta trebalo da radi u međunarodnom prostoru, rekao je Jeremić.

Dodao je da će predložiti i da Vučić napiše pisma predsedniku Rusije Vladimiru Putinu i predsedniku Kine Si Đinpingu, da ih obavesti da Srbija nikada neće priznati Kosovo i da traži od Rusije i Kine da iskoriste svoje pravo veta u Savetu bezbednosti kako bi to sprečili kad god ta tema dođe na dnevni red tog tela Svetske organizacije.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare