Jeremić: Članovi NS bili na protestu ispred Predsedništva na poziv Lompara

Vesti 17. feb 202316:35 10 komentara
Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovi

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da su članovi Narodne stranke 15. februara učestovali na protestu kod Predsedništva Srbije zbog javnog poziva profesora Mila Lompara, "čoveka na čije se pozive Narodna stranka odaziva", a da su taj skup "zagadile službe bezbednosti" pod kontrolom predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

„Sav fokus medija pod kontrolom režima je na ekstremnim elementima koje su ubacile bezbednosne službe istog tog režima, čiji je cilj bio da se prikaže kako su samo ekstremisti u Srbiji protiv veleizdaje na Kosovu i Metohiji, što uopšte nije tačno“, rekao je Jeremić za kanal Slavija info, prenela je Narodna.

Povezane vesti

Jeremić je istakao da je Narodna stranka „jednako protiv izdaje i protiv nasilja“.

„Zato smo bili tamo i delimo neprijatnost značajnog broja učesnika skupa i građana Srbije zbog onoga što su uradili ubačeni elementi, pripadnici službi pod apsolutnom Vučićevom kontrolom. Siguran sam da skup na koji poziva Milo Lompar nije mogao biti zamišljen kao skup nasilja“, rekao je Jeremić.

Jeremić je dodao da protest „nije ispao najsrećnije“ i da je na bini izgovorena i „koja reč previše“.

„Dogodile su se nemile scene, a uhapšen je novinar Dejan Petar Zlatanović, urednik portala Srbin info. Narodna stranka zahteva da on bude oslobođen“, rekao je Jeremić.

Jeremić je naveo da hapšenje Zlatanovića pokazuje da je vlast odlučila da se obračunava sa novinarima, koji bi u demokratskom društvu trebalo da budu najzaštićeniji i da slobodno govore i nastupaju.

Predsednik Narodne stranke je naveo da ne sme biti ni zrna simpatije za političke atentate, ali da je „ono što prikazuju režimski mediji vređanje inteligencije i režirana predstava“.

„Cilj te predstave je odvraćanje pažnje javnosti od činjenice da pet moćnih država sveta, okupljenih u Kvintu – SAD, Velika Britanija, Nemačka, Francuska i Italija – koje su sve priznale samoproglašeno Kosovo pokušavaju da se nametnu kao posrednik u pregovorima“, rekao je Jeremić.

Jeremić je naveo da bi prihvatanje plana po kojem bi Kosovo ušlo u UN bila bi veleizdaja kakvu niko nije počinio u istoriji Srbije.

„To bi dovelo do stvaranja Velike Albanije i posledično novih sukoba na Balkanu, kao i otuđenja svetinja koje su u temelju našeg nacionalnog identiteta. Visoke Dečane, Pećku patrijaršiju i Gračanicu bi u slučaju potpisivanja tog plana u budućnosti preuzela Albanska pravoslavna crkva“, rekao je Jeremić.

Jeremić je istakao da je odbijanje francusko-nemačkog sporazuma preduslov za očuvanje mira i stabilnosti i očuvanja nacionalnog identiteta srpskog naroda, dodavši da se Vučić nada da će iz sporazuma izbaciti deo koji eksplicitno predviđa da Srbija neće blokirati put Kosova u UN, a da sve ostalo ostane, pa da javnosti to prikaže kao veliku diplomatsku pobedu.

„Takav sporazum bi, međutim, doveo do toga da Kosovo prizna pet članica EU koje to do sada nisu učinile. Tada bi se stvorile okolnosti da Kosovo uđe u NATO, što bi znatno otežalo poziciju Srbije, a takođe dovelo i do članstva Prištine u UN“, rekao je Jeremić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare