Jeremić: Do kraja januara dogovor unutar opozicije o dijalogu s vlašću

Vesti 21. jan 202110:51 > 11:02 12 komentara

Lider Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da očekuje da do kraja januara bude postignut dogovor unutar opozicije o dijalogu s vlastima o izbornim uslovima, a da je predlog njegove stranke da opozicija u tom dijalogu bude predstavljena sa jednim ili najviše dva pregovarača koji bi bili ljudi sa velikim kredibilitetom i koji nisu nužno članovi bilo koje stranke. U dijalogu neophodno i učešće evropskih posrednika, kaže.

„Time bi pokazali da gledamo na dijalog na ozbiljan način i da nećemo pristati na imaginarijum i fingiranje pregovora“, rekao je Jeremić i dodao da je cilj – namera da dođe do poboljšanja okolnosti da Srbija dobije legitimne institucije.

povezane vesti

O tome ko bi bili pregovarači u ime opozicije, on kaže da sju još u toku razgovori sa partnerima o tome i da ne bi licitirao sa konkretnim imenima.

Na pitanje šta misli o predlozima da razgovori vlasti i opozicije krenu s vrha, da se pregovara direktno sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, Jeremić kaže da bi to imalo najviše smisla, jer je „on sasvim jasno jedini čovek koji se oko svega pita u ovoj državi, pa i oko pitanja oko kojih treba da se vodi dijalog“.

„Ono što on bude prihvatio, to će se dogoditi“, rekao je Jeremić, ali je ocenio da nije za očekivati da Vučić bude lično u dijalogu i da misli da će vlast pokušati da taj dijalog obesmisli i opoziciji omogući što je moguće manje, zbog čega formatu i načinu pregovaranja treba jako ozbiljno pristupiti u opoziciji.

On je ocenio i da je vlaste primorana na dijalog i da ga ne bi ni bilo da nije bili uspešnog izbornog bojkota, posle kog smo jedini parlament, uz Belorusiju, u kom nema opozicije.

Upitan da li je moguć konsenzus u razjedinjenoj opoziciji oko zajedničkog pregovarača ili dvojice njih, Jeremić kaže:

„Ako nismo u stanju da oko tako elementranih stvari da napravimo dogovor, da nas predstavlja jedan ili dva čoveka, šta onda imamo da tražimo i na dijalogu i na izborima posle ako do njih dođe? Ako ne možemo konsolidovano i državnički da nastupimo na razgovorima, odneće nas mutna Marica“, kaže.

On je naveo i tri ključne stvari u dijalogu koje su „kameni telmeljci pregovaračke strategije:

  1.  Mora postojati paritet vlasti i opozicije u periodu između okončanja dijaloga i izbora.
  2.  Trajanje tog perioda – mora biti razumno vreme od šest do devet meseci.
  3.  Šta će biti mehanizam nadgledanja onog što je dogovoreno.

Precizirao je da paritet vlasti opozicije znači da one budu paritetno predstavljene u telima poput REM-a, RIK-a, ali i uredništvu javnog servisa, jer bi u suprotnom postojala mogućnost preglasavanja svih zahteva opozicije od strane vlasti. Istakao je i da bi u monitoringu važnu ulogu trebalo da ima posrednik u dijalogu – a to su, kaže, predstavnici EU.

Jeremić je rekao da očekuje da se u narednih nekoliko dana, do kraja janura postigne dogovor unutar opozicije:

„Ukoliko nismo u stanju da se dogovorimo oko konkretnih zahteva i ko će predstavljati opoziciju, bolje da se tog posla i ne hvatamo“, kaže Jeremić.

Postoji još jedan važan element u budućem dijalogu, rekao je Jeremić i dodao da „mora da bude jasno da ako dijalog ne bude doneo rezultate, da će opozicija ponovo bojkotovati izbore“. „Mora da dođe do realnog napretka u izbornim uslovima, to je stav NS i naših saveznika“, kaže.

Shutterstock

„Šta da očekuju građani, ako ja ne mogu da ‘isteram’ pravdu?“

Komentarišući presudu kojom je Vučić osuđen a plati lideru Dveri Bošku Obradoviću jer ga je nazvao lopovom i fašistom, ali i činjenicu da je sudski proces po tužbi koju je Jeremić podneo protiv Vučića odložen na neodređeno vreme, lider NS ocenjuje da to dobro oslikava u kom stanju se nalazi pravosuđe u Srbiji.

povezane vesti

Sud je odluku o odlaganju procesa na neodređeno vreme doneo pre dva dana, a suđenje već dve i po godine nije počelo.

„Dve i po godine se i dalje nalazimo u pripremnim ročištima, nismo imali ni početak suđenja. Kad vas neko nazove šefom međunarodne bande lopova i tužite ga, za očekivati bi bilo da se nađete pred sudom u neko normalno vreme“, rekao je Jeremić.

„Nisam šef međunarodne bande lopova, ali i da jesam, i predsednik ima neka saznanja o tome, za očekivati bi bilo na informativni razgovor bar neko da me pozove…Naravno da se to nije desilo, jer nisam šef bande lopova“, kaže Jeremić.

On je preneo i da je na poslednjem u nizu pripremnih ročišta, pre dva dana, advokat Vučića pribegao tehničkoj opstrukciji, iznoseći stav da je Jeremić bio svedok na suđenju u Americi Patriku Hou, i da se ne zna da li će se iz statusa svedoka prebaciti u status osumnjičenog, na primer.

Jeremić kaže da je to suđenje završeno pre dve godine, da je Patrik Ho na slobodi, i da je sve to rekao i sudiji i advokatu, ali i advokat i sudija su kazali da nisu o tome obavešteni, iako je takvu činjenicu moguće proveriti za 10 sekindi.

„Zanimljiva stvar je da je advokat Aleksandra Vučića rekao da Vučić neće da se pojavi i tražio je od sudije da ga izuzme od učešća u daljem postupku jer nema vrmena za to, a podsetiću vas, Vučić je u više navrata govorio da se neće pozivati na imunitet da jedva čeka da se sa mnom suoči. Ostaje da se vidi kako će sudija odlučiti po tom zahtevu jer se suđenje odlaže na neodređeno vreme“, rekao je Jeremić.

On istakao da ne zna koliko može da traje to „neodređeno vreme“, ali je zapitao šta je onda ostalo za obične građane, ako on, kao javna ličnost i neko ko je predsedavao UN, i ko ima dobar tim advokata, ne može da „istera pravdu“.

Džo Bajden
Foto: Tanjug/ AP Photo/Evan Vucci

„Mislim da nismo u prvih pet stvari koje Bajdenu padnu napamet kad ujutru ustane“

Povodom inauguracije novog predsednika SAD, Jeremić je rekao da nije siguran da će Balkan biti među glavnim prioritetima Bajdenove administracije.

„Era krize u Americi, u koju je stupila pre više od 10 godina a kulminirala je poslednjih godina za vreme Trampa, daleko da je završena, ona traje, ona može da bude i još oštrija u mesecima pred nama“, rekao je lider NS.

On je naveo da SAD čekaju „Trampovi procesi“, u Senatu, ali nije isključuje ni pravne procese protiv njega, koji će imati posledice za dalju polarizaciju u američkom društvu. Tu su i posledice kovid pandemije i produbljivanje ekonomskih nejednakosti.

„Mislim da će se u narednim godinama američka adminitsracija prevashodno baviti domaćom politikom, od spoljne neće odustati, ali prioritet će biti odnosi sa Kinom, klima… Mislim da nismo u prvih pet stvari koje Bajdenu padnu napamet kad ujutru ustane“, ocenio je Jeremić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare