Jeremić: Narodna stranka za dva pregovarača opozicije, na potezu sada Đilas

Vesti 16. mar 202116:19 > 16:26 57 komentara
Narodna stranka

Narodna stranka podržala je apel Skupštine slobodne Srbije da se opozicija dogovori o dva pregovarača koji će je predstavljati u razgovorima sa vlašću, rekao je za N1 Vuk Jeremić, ističući da je "jedina razumna stvar da budemo jedinstveni, da odemo na pregovore sa vlašću konsolidovano, a ne u nekom čoporu i buljuku bez ikakve kontrole". Dodaje da je sada na potezu Stranka slobode i pravde (SSP), čiji lider Dragan Đilas je izjavio da ne pristaje na predlog Skupštine slobodne Srbije.

„Taj apel (o dva pregovarača) je uputila Skupština slobodne Srbije svima iz opozicije da tako nešto prihvate. Narodna stranka smatra da opozicija treba da bude jedinstvena, da ozbiljno pristupimo ovoj dobroj prilici koju smo dobili zahvaljujući bojkotu izbora“, rekao je Jeremić u N1 Studio Live.

Povezane vesti

Na pitanje šta znači to da je Narodna stranka pozvala sve koji neće da igraju režimsku igru na hitan dogovor o dva pregovarača opozicije, on kaže da to znači „juče, a idealno pre mesec dana“.

„Što se nas tiče može da bude za sat vremena… Da se ne igramo mačke i miša, na potezu je Stranka slobode i pravde. Bilo bi dobro kada bi Đilas još jednom razmislio. Oko platforme smo se dogovorili, nema dileme šta to treba zastupati. Samo je problem ko će da zastupa“, ističe Jeremić.

Na pitanje zašto mu smeta da bude više od dva pregovarača, on navodi da je to „zato što se to u ozbiljnim pregovorima ne radi“.

„Na kraju krajeva i Evropljani šalju dvojicu, Tanju Fajon i Vladimira Bilčika, uz podršku Eduarda Kukana i Knuta Flekenštajna. Ako je problem nečije sujete što smo (Narodna stranka) predložili profesore Bojana Pajtića i Slobodana Samardžića, ne moraju biti njih dvojica, neka SSP predloži koga misle. Ako hoćete da nastupite ozbiljno da Evropljani pomisle da pritisnu drugu stranu, jer ako to ne učine, neće biti ništa, tada nećete tamo otići kao čoper glumeći da je svako vođa… Samo je pitanje predstavljanja, insistiramo na budemo jedinstveni, ne insistiramo da tamo budemo predstavljeni, spremni smo da prihvatimo svaki konstruktivan predlog SSP’a, ali SSP treba konačno da se izjasni I da kaže da li želi da cela opozicija bude jedinstvena ili ne“, ističe Jeremić.

Na pitanje kada je poslednji put razgovarao sa Đilasom, on kaže da bi „iskreno to zadržao za sebe“.

„Ne želim da moj lični odnos sa Đilasom ili bilo kim drugim iz opozicije na bilo koji način bude prepreka ujedinjavanju i zajedničkom nastupu opozicije, za koji sam apsolutno uveren da jedino može da nam donese boljitak“, smatra Jeremić.

„Stvar je vrlo jednostavna – ili ćemo biti zajedno ili će svako na svoju stranu, a ako bude ovo potonje nisam siguran da ćemo u tom dijalogu dobiti bilo koji ustupak. Ne želim da stajem na muku Đilasu“, dodaje on.

A na pitanje kada je razgovarao sa liderom Demokratske stranke Zoranom Lutovcem ili predsednikom Socijaldemokratske stranke Borisom Tadićem, Jeremić kaže da je razgovarao sa jednim od njih dvojice, ali nije želeo da otkrije sa kim.

„Retko ko razume zbog čega je potrebno da tamo ode buljuk, retko ko razume zbog čega je potrebno da patrljci Pokreta slobodnih građana i predstavnici bivše šabačke vlasti da sede za nekim stolom i da zbog toga treba žrtvovati i jedinstvo bojkot opozicije i svu energiju i napore koje su ljudi iz Skupštine slobodne Srbije već mesecima ulagali“, pita Jeremić.

„Jedinstvo oko platforme je postignuto, sada je samo pitanje zašto ne možemo da se dogovorimo oko dva predstavnika, evo mi ne moramo da budemo među njima, ne moramo ni da ih predložimo. Đilas je jedini koji se ne slaže da budu dva predstavnika od svih kredibilnih predstavnika opozicije. Samo ako opozicija bude jedinstvena, tada imamo šansu. Niko od nas individualno nije dovoljno jak da bi se suprotstavio ovom režimu“, ističe Jeremić.

Ceo razgovor pogledajte u okviru emisije N1 Studio Live:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare