Jeremić: Neiskreni oni koji se zalažu za sankcije Rusiji a protiv su Kosova u UN

Vesti 13. okt 202210:3369 komentara

"Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije je manje-više isti kao izveštaji od prethodnih godina, ima samo ta velika razlika u delu o spoljnoj politici i o Kosovu, koji je drugačije akcentovan. Prvi put je iskorišćena reč 'hitno'. Govori se o hitnosti ulaska Srbije u EU ukoliko bi bilo rešeno pitanje Kosova, a ta hitnost se pominje 2033. Kako je to hitno?", kaže za N1 predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić i dodaje da tu "hitnost treba posmatrati sa zrnom soli". Kako navodi, "ovaj izveštaj je pokazao da u ovom trenutku EU ništa drugo ne zanima od Srbije nego da se priključi sankcijama Rusiji i da ubrza rešenje pitanja Kosova". Takođe ističe da su "neiskreni oni koji se u istom dahu zalažu za sankcije Rusiji a kažu da su protiv Kosova u UN".

Kaže i da za njega izveštaj nije bio iznenađenje, „on možda predstavlja razočaranje za one koji su očekivali ubrzanje uključivanja Srbije u EU, ja ne mislim da je to moguće dok god je ova vlast“.

Povezane vesti

„U izveštaju manje-više stoji isto ono što je stajalo prošle godine, a Srbija je u međuvremenu pogoršala situaciju kada se radi o pravosuđu, korupciji… Ovaj izveštaj pokazuje da Evropa nema ozbiljne namere kada je reč o integraciji i Srbije i Zapadnog Balkana. Ona bi volela da završi pitanje Kosova bez toga da nešto ozbiljnije ima na stolu i da istovremeno izvrši pritisak na Srbiju da se priključi sankcijama protiv Rusije“, ocenjuje Jeremić u Novom danu.

Podseća da je u izveštaju konstatovano da je prvi put zabeleženo nazadovanje Srbije i to u delu koji se tiče usklađivanja spoljne politike sa EU, i dodaje da „bez obzira što nema nikakvog progresa, ovaj režim Brisel drži kao na tacni, ovaj režim im odgovara, malo ih žulja što nisu uveli sankcije Rusiji, ali ako bi se to desilo, izveštaj Evropske komisije bi bio bajan, sjajan, dolazili bi tri puta nedeljno da ovde peku ćevape“.

Ističe da je „nemoguće zadržati politiku čvrstog nepriznavanja i otpora članstvu Kosova u UN ako uvedete sankcije Rusiji“.

„Veliki problem sa tom trgovinom – Kosovo u UN, a Srbija u EU – vrednosno i bezbednosno je neprihvatljiva… Vi hoćete da trgujete glasom Rusije i Kine. Pa oni će da kažu ‘čekajte trgovaćemo mi za naš glas, nećemo vas da pustimo… Ovo je trenutak kad treba zacementirati i ruski i kineski položaj“, kaže Jeremić i podseća da je Vučić u Skupštini obećao da će poslati pisma liderima velikih sila kada se radi o Kosovu, što je bila inicijativa Narodne stranke, ali to nije uradio.

Jeremić dodaje i da „niko ne može trgovati svojom teritorijom, to ne može suverena zemlja sa polu-normalnom vlašću“.

„Neiskreni su oni koji se u istom dahu zalažu za sankcije Rusiji a kažu da su protiv Kosova u UN“, ističe on.

S druge strane, „ne vidim da nam je neuvođenje sankcija Rusiji u ekonomskom smislu donelo bilo kakvu štetu, investitori i dalje dolaze“.

Na pitanje zar nije sankcija ako se zaustavi put Srbije ka EU, on odgovara „kako možete da zaustavite nešto što stoji“.

„Imam utisak da vozimo nazad, ne možete usporiti put ka EU ako stojite u mestu, ako ste zakucani. Skoro ništa ne radimo da bismo se približili evropskim vrednostima, kako mislite da je to moguće sa (predsednikom Srbije Aleksandrom) Vučićem“, ocenjuje on.

Dodaje i da je politika njegove Narodne stranke kada je reč o Kosovu jasna – „da je to sastavni deo Srbije i normalno je da ga reintegrišete“.

A da bi se to desilo, pojašnjava, „morate da napravite prvi korak – da apsolutno zalijete cement na bilo kakvu afirmaciju Kosova kao države, da shvate da nikad neće postati međunarodno priznata država“.

Na pitanje kako se to može učiniti, on navodi da „Srbija može da spreči ulazak Kosova u UN pismima koja će poslati u Peking i Moskvu, a koje ne šalje“.

Skandalozan način na koji se izveštaj odnosi prema slučaju Obradovića

Jeremić, komentarišući izveštaj EK kaže da je „nesrećan zbog skandaloznog načina na koji se izveštaj odnosi prema pitanju uzbunjivača, odnosno Aleksandra Obradovića“.

„To je potpuno kriminalan i neprihvatljiv slučaj, njegov slučaj je gurnut u fioku, njegov život je gurnut u fioku, tako su ga blago pomenuli u odnosu na usklađivanje sa spoljnom politikom EU i Kosovom“, ukazuje Jeremić.

Navodi da bi EU samo volela da završi pitanje Kosova i da izvrši pritisak na Srbiju da se priključi sankcijama EU protiv Rusije, „a Aleksandar Obradović bi i dalje čamio u fioci, i to mi je neprihvatljivo“.

Komentari

Vaš komentar