Jeremić: Niko normalan ne bi smeo da potpiše sporazum koji vodi Kosovo u UN

Vesti 26. jan 202320:33 223 komentara

"Mislim da niko pametan, normalan, ne bi smeo da stavi potpis na neku vrstu sporazuma koji vodi Kosovo u Ujedinjene nacije. Čak ni oni koji govore kako ga treba prihvatiti, verujem da bi im zadrhtala ruka", smatra predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić.

Na pitanje da li smo sada na prekretnici, Jeremić odgovara da nismo i da ne očekuje da će išta bitno promeniti. Ne veruje da će doći do potpisivanja bilo kakvog značajnog dokumenta.

POVEZANE VESTI:

„Ne mogu da spekulišem šta piše u predlogu, jer nismo imali uvid, tražili smo da nam dostave sadržaj tog predloga. Ponekad u javnost budu pušteni nacrti koji nisu baš onakvi kao što se razmatraju, tako da ja ne bih spekulisao. Mi kao Narodna stranka mislimo da bi koncept razgovora o bilo kakvom papiru morao da bude odbačen u fomrantu Kvite, jer Savet bezbednosti UN je jedino telo u kome se može razgovarati o budućem statusu Kosova“, rekao je Jeremić.

Kako je istakao, predlog koji vodi kosovo u UN i bilo šta što rešava status kosova van Saveta bezbednosti i vodi ga u UN „nema niko ko bi potpisao“.

„Mislim da Vučić nema nameru da potpisuje. Opasno je da se uhvatite u takvo kolo u formatu u kome nemate saveznike da pregovarate o budućem statusu Kosova, čak i ako ne nameravate da ga potpišete. Kada uđete u takvu situaciju, onda stvari mogu lako da se otrgnu kontroli i da se preko noći nađete u novom Rambujeu i da se pred vama nađe papir koji ne možete ni da potpišete ni da ne potpišete. Treba odbaciti koncept pregovaranja o statusus Kosova u ovoj formi“, dodao je predsednik Narodne stranke.

Smatra i da je Vučićev plan da za propast aktuelnog napora bude optužen Aljbin Kurti i dodaje da se Kurti pokazao kao netalentovan u diplomatskom smislu.

„Ulazak u ovakvu priču je opasan, možete se naći u okolnostima u kojima nemate dobro rešenje. Iskustvo Rambujea nam to govori“, kaže Jeremić.

Na pitanje šta je tadašnja vlast uradila kada je Kosovo proglasilo nezavisnost, Jeremić je rekao da je pružen diplomatski otpor.

„Mi smo pružili takvu vrstu diplomatskog otpora da kada su priznavali nezavisnost mislili su da će sve biti gotovo za dva, tri meseca. Uradili smo dovoljno toga da godinama kasnije Kosovo ne može da mrdne bez pristanka Srbije“, navodi.

Ako je plan blizak onome što se pojavljivalo u medijima, stav Narodne stranke je da ga treba odbiti, kaže Jeremić.

„Prvi razlog je zato što bi prihvatanje bila čista izdaja protiv Ustava, naroda, morala i etike. Drugi razlog je kada bi ga prihvatili i potpisali, otvorilo bi eru nove nestabilnosti i sukoba na Balkanu kao devedesetih. Posledica toga bi bilo stupanje Kosova u UN, onda stvaranje Velike Albanije, to ne bi donelo mir na Balkanu. Treće je da ukoliko dođe do potpisa, to bi zalilo cement na podršku Zapada Vučićevoj kriminalnoj diktaturi. Sve ono što Vučić radi danas, radio bi još žustrije, ali uz aplauze Zapada i francuski Orden legije časti“, rekao je Jeremić.

Poručuje da je jedinstvo moguće jedino u Skupštini Srbije, koja ima kapacitet da pravi odluke za budućnost, ali ju je, navodi, režim gurnuo u zapećak.

„Narodna stranka je na prošloj sednici o Kosovu predložila nacrt rezolucije, ona nije stavljena na dnevni red. Mi nećemo na konslultacije jer su neustavne, neko je preuzeo na sebe da pregovara bez ikakve platforme, odlaskom kod Vučića konvalidirali bi sve što je radio“, poručuje Vuk Jeremić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare