Jeremić: Objavljujemo rat korupciji, imamo dokaz, moraće neko u zatvor

Vesti 20. feb 202116:24 > 16:41 68 komentara
Vuk Jeremić Leskovac
Izvor: Narodna stranka

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da je Narodna stranka "objavila rat korupciji, čiji je najveći generator i gigant", kako tvrdi, kompanija "Milenijum tim".

Ta firma, rekao je on, služi za prelivanje novca iz budžeta u privatne džepove i koja je povezana sa porodicama predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ministra finansija Siniše Malog.

„Imamo dokument koji je nedvosmislen dokaz za odlazak u zatvor, a koji ukazuje na korupciju u vrhu režima u korist ‘Milenijum tima’. Obećavam da će zbog toga u zatvor otići ili ministar poljoprivrede Branislav Nedimović ili ministarka energetike Zorana Mihajlović ili oboje sa vlasnicima Milenijum tima Ivanom Bošnjakom i Stojanom Vujkom. To će se dogoditi kada pravosuđe bude oslobođeno“, rekao je Jeremić novinarima u Leskovcu.

Jeremić je pokazao interni dokument, odnosno instrukciju koje je Ministarstvo energetike dalo Elektroprivredi Srbije o tome kako da odbije poljoprivrednike iz cele Srbije koji su se javili na konkurs za dovođenje električne energije do njihovih polja, osim poljoprivrednike iz tri sela u Srbiji, od kojih je jedno Vinarce kod Leskovca, gde je „Milenijum tim“ kupio 185 hektara vinograda i zakupio još 521 hektar.

„Ministarstvo poljoprivrede je raspisalo konkurs kojim je pozvalo sve poljoprivrednike iz cele Srbije da se prijave za dovođenje struje na svoja imanja, a onda je otišla instrukcija EPS-u u kojem se nalaže da budu odbijeni svi zahtevi koji nisu iz Vinarca i još dva sela u opštinama Varvarin i Žitorađa. To je za zatvor“, rekao je Jeremić.

„Na izborima ćemo učestvovati samo ako budu fer i pošteni“

Jeremić je, povodom početka pregovora vlasti i opozicije o izbornim uslovima uz posredovanje EU, rekao da se Narodna stranka sprema za kampanju, ali da to „ne znači da će i učestvovati na izborima“.

„Na izborima ćemo učestvovati isključivo ako budu fer i pošteni. Ako to ne bude slučaj, bojkotovaćemo ponovo“, rekao je Jeremić.

Jeremić je pozvao opozicione stranke na dogovor o dva pregovarača koji će ih predstavljati u dijalogu, i dodao da oni koji „insistiraju da sednu za sto sa stranačkom zastavicom, više vode računa o svojoj kampanji nego o fer izborima“.

„Oni koji dijalog vide kao početak svoje kampanje za izbore nemaju časne namere“, rekao je Jeremić.

„Milenijum tim povezan sa porodicama Vučić i Mali“

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić upitao je ministre Nedimovića i Zoranu Mihajlović „zašto lažu građane Srbije i kako ih nije sramota“, kao i zašto građani ne mogu da dobiju struju do svojih polja, a „Milenijum tim“ može.

Aleksić je rekao da je „Milenijum tim“ povezan s porodicama Vučić i Mali i da je ta kompanija bratu ministra finansija Predragu Malom dala stan i automobil „audi A6“, a da je firma „Oli“ u vlasništvu braće Mali jedan od savetnika Milenijum tima.

„Predrag Mali i Andrej Vučić su najbolji prijatelji, to je javno rekao Siniša Mali. Premijerka Ana Brnabić je takođe u prijateljskim odnosima i sa Sinišom Malim i sa porodicom Vučić, kao i sa ‘Milenijum timom’ još iz vremena kada je bila u NALED-u, gde je bila sa Ivanom Bošnjakom. Oni prelivaju državni novac u njihove privatne džepove“, rekao je Aleksić.

„Nećemo im to dozvoliti, bez obzira da li je reč o Vranjskoj banji koju kupuju ili o vinogradima kod Leskovca. Kada Narodna stranka preuzme odgovornost, moraće da dokažu svaku ciglu, a ako ne budu mogli da dokažu, imovina će im biti oduzeta i prodata, a novac vraćen u državni budžet“, rekao je Aleksić.

Potpredsednik Gradskog odbora Narodne stranke Leskovac Miloš Miladinović rekao je da je vrednost zemljišta kod Leskovca pre licitacije procenjena na 140 miliona dinara, a da ju je potom „Milenijum tim“ kupio za 67 miliona dinara.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare