Jeremić: Opozicija usaglasila platformu, verujem da će biti jedinstvena

Vesti 02. mar 202113:49 > 15:17 45 komentara
N1

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je za N1 da je opozicija "manje-više" usaglasila platformu za pregovore o izbornim uslovima sa predstavnicima vlasti u Srbiji.

„Nedeljama smo razgovarali o sadržaju i rekao bih, sa izvesnim tehničkim redakcijama koje će biti gotove danas-sutra, da smo uspeli da usaglasimo tu platformu“, rekao je Jeremić u gostovanju na N1.

On je dodao da veruje da će platforma biti jedinstvena i da će uskoro biti predstavljena.

Međutim, kaže da ne postoji saglasnost oko formata samih pregovora „kad je reč o akterima u opozicionom frontu“.

Pročitajte još:

„Ovaj dijalog će biti onoliko plodotvoran koliko opozicija ozbiljno njemu bude pristupila. Zbog toga je Narodna stranka dala predlog da celu opoziciju predstavljaju samo jedan ili dva pregovarača koji ne moraju biti članovi ni jedne od stranaka opozicije“, kazao je Jeremić.

Kao moguće kandidate za pregovarače pomenuo je bivšeg predsednika Demokratske stranke Bojana Pajtića i profesora Fakulteta političkih nauka u Beogradu Slobodana Samardžića.

Predsednik Narodne stranke ocenio je bi da bi vlast želela da od dijaloga napravi „neku vrstu rijalitija“ u kom sve partije koje hoće da učestvuju pošalju po dva pregovarača.

„Pa to bi značilo 30-40 pregovarača opozicije i ne znam ni ja koliko pregovarača vlasti. U takvom formatu ne može ništa da se dogovori“, rekao je on.

Jermić je naveo da je ideju da opoziciju predstavljaju dva pregovarača Narodna stranka pokrenula uz podršku Pokreta „Slobodna Srbija“, Državotvornog pokreta i još nekih stranaka, a za to su naišli na razumevanje Dveri i Skupštine slobodne Srbije.

Dodao je da je o tome razgovarao i sa evropskim akterima koji treba da budu uključeni u dijalog i da oni smatraju da bi to „bilo normalno“, ali ne žele da „nameću bilo kome bilo šta“.

„U razgovoru sa mnom eksplicitno su mi rekli da ako budemo ozbiljni i predstavimo se u tom dijalogu na konsolidovan način, da bi i oni bili spremni da pomognu“, rekao je.

Ono što je ključno je da dva pregovarača budu ljudi koji tu ulogu neće doživeti kao početak kampanje, smatra on i dodaje da „ne znamo da li će biti kampanje i da li će biti izbora uopšte“.

„Narodna stranka je na stanovištu da ako ne bude napretka u dijalogu ne treba pristati na izlazak na izbore“, kazao je.

Tvrdi da je bojkot prethodnih izbora 2020. godine bio uspešan i smatra da ukoliko opozicija ne pristane ponovo da učestvuje na izborima „nije siguran“ da će oni biti održani 2022.

Na pitanje šta bi vlast i predsednik Srbije Aleksandar Vučić trebalo da ponude u pregovorima, Jeremić kaže da je „vrlo nezahvalno“ javno iznositi šta su „crvene linije“, šta će se tražiti i šta je prihvatljivo.

„Nemojmo da se lažemo, ukoliko Evropa ne bude pritisla Vučića, on neće dati ništa. Da bi imala za šta da ga pritiska, treba da odamo utisak elemenatrne ozbiljnosti“, rekao je on.

Upitan šta bi trebalo menjati u izbornim zakonima, Jeremić je rekao da je bolje da o tome govore stručnjaci, ali da je mnogo važnije da se poštuje ono što piše u zakonima, a da ne ostane „mrtvo slovo na papiru“ i ko će to da kontroliše.

Dodao je da je nemoguće reći kada dijalog može biti okončan, ali da ako se završi uspešno, treba da prođe šest do devet meseci od tada do datuma održavanja izbora.

Sloboda medija i tužba Dijane Hrkalović

Na pitanje o slobodi medija, Jeremić je odgovorio da nije samo pitanje koliko će opozicija biti zastupljena na RTS-u, već da je „mnogo važnije da nema zabranjenih tema i zabranjenih ljudi, da se koliko-toliko povrati kapacitet da se građani informišu kakav je u ovoj zemlji život“.

„Danas u Srbiji pljušte otkazi, a tek će početi da pljušte. Danas u Srbiji ne možete da dišete kad izađene na ulicu jer je vazduh zagađen“, rekao je on.

Dodao je da su u Boru i Loznici „daleko odmakle pripreme za potpuno uništenje životne sredine“ od strane inostranih rudarskih konglomerata koji su dobili „zeleno svetlo od ove vlasti da rade šta hoće“.

Pročitajte još:

„Mi danas živimo sluđeni informacijama kojima smo bombardovani sa javnog servisa i televizija sa nacionalnom frekvencijom, o tome da smo u zlatnom dobu i da se navodno vlast bori protiv organizovanog kriminala, a ono što se zapravo dešava je sukob frakcija iste bande“, kazao je.

Jeremić se osvrnuo i na tužbu koju je svojevremeno protiv njega pokrenula, pa potom povukla, bivša državna sekretarka Ministarstva unutrašnjih poslova Dijana Hrkalović.

Hrkalović je u ponedeljak dala izjavu u SBPOK-u zbog eventualne povezanosti sa kriminalnom organizacijom Veljka Belivuka.

„Jednom prilikom sam rekao da je ona prva dama srpskog kriminala i ona me je zbog toga tužila za uvredu. Ja sam se za tu tužbu jako dobro spremio“, rekao je Jeremić.

Međutim, Hrkalović je povukla tužbu, a predsednik Narodne stranke kaže da ne zna šta ju je navelo na to.

„Da li je došlo do curenja informacija ili je u međuvremenu došlo do početka tog unutarpartijskog obračuna raznih frakcija bandi, koje su zapravo jedno celo“, rekao je.

Gostovanje pogledajte u okviru emisije N1 Studio Live:

Komentari (45)

Vidi sve komentare