Jerkan: Manji broj pregleda u niškim ambulantama, opalo interesovanje za vakcine

Vesti 20. apr 202110:53 1 komentar
N1

Broj pacijenata i pregleda u kovid ambulantama niškog Doma zdravlja u poslednjih nedelju dana smanjen je za 20 do 30 odsto, ali je opalo i interesovanje za vakcinaciju, izjavio je direktor te zdravstvene ustanove Milorad Jerkan.

On je agenciji Beta rekao da je u ponedeljak u kovid ambulantama Doma zdravlja i u kovid ambulanti Zavoda za zaštitu zdravlja radnika pregledan 1.671 pacijent, a da je prisustvo virusa potvrdjeno kod 125 pacijenata, dok je pre nedelju dana bilo 1.839 pacijenata i 145 pozitivnih na kovid.

„Epidemiološka situacija je i dalje zabrinjavajuća. Sve dok ne dođemo do desetak pozitivnih u toku jednog dana, ne smemo da se opustimo, a primetno je opuštanje, posebno među mladima. Kafići su puni i mladi se ne pridržavaju epidemioloških mera, niko ne nosi masku“, naveo je Jerkan.

Naveo je da je u Nišu do sada obe doze vakcine protiv koronavirusa primilo više od 60.000 ljudi, što je 28 odsto punoletne populacije, dok je ukupno vakcinisano 80.000 ljudi ili 37,2 odsto.

POVEZANE VESTI

„Nedostaje nam još oko 20.000 vakcinisanih građana da bi došli do kolektivnog imuniteta. Međutim, interesovanje je opalo, imali smo ranije u toku jednog dana 2.500 do 4.000 vakcinisanih, a sada do 1.000“, rekao je Jerkan.

Interesovanje za vakcinaciju, po njegovim rečima, slabije je među mladim ljudima, posebno medju ženama, dok je medju starijim od 50 godina „odličan procenat vakcinisanih“.

„Dešavalo nam se proteklih dana da se u fabrikama sa po 2.000 radnika za vakcinaciju prijavi samo desetak zaposlenih. Razlog je jak antivakcinalni lobi i dezinformacija da vakcina ostavlja posledice po reproduktivno zdravlje žena“, naveo je Jerkan.

Apelovao je na građane da se prijave za vakcinaciju i naveo da se proteklih dana Domu zdravlja javljalo od 200 do 300 građana Makedonije, koje ipak nisu mogli da prime jer je obustavljena vakcinacija stranih državljana.

Kazao je da niški Dom zdravlja trenutno raspolaže Fajzerovim vakcinama, a da će do kraja nedelje stići i nove doze vakcina Sputnjik V i Sinofarm, koje su kako je rekao, najtraženije.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare