Jerkan: Nagli skok broja pregleda na kovid u Nišu, omikron je „noćni virus“

U kovid ambulantama niškog doma zdravlja tri puta je povećan broj prvih kovid pregleda danas u odnosu na pre tri dana. Naime, 25. decembra bilo je 18 pozitivnih na dnevnom nivou, a presek za juče je 186. Do kraja dana očekuje se da broj pozitivnih bude 250. Cifre pokazuju da je veliki pritisak na niške kovid ambulante, a u Kliničkom centru za sada broj hospitalizovanih stagnira i tamo su uglavnom pacijenti zaraženi delta sojem. Direktor niškog Doma zdravlja Milorad Jerkov za N1 kaže da je u pitanju "noćni virus" sa kojiim potpuno zdravi legnete, a preko noći dobijete simptome.

Povezane vesti

„Do pre tri dana situacija je bila dosta stabilna – između 18 do 50 se kretao broj. Od 2. jaunara imamo nagli rast broja prvih i ukupnih pregleda u kovid ambulantama, da smo juče doživeli da imamo skoro 1.200 pregleda u tri ambulante Doma zdravlja, od toga 756 prvih pregleda, a 186 je bilo pozitivno. Urađene su 592 laboratorijske analize i preko 150 rendgendskih snimaka od kojih je 15 bilo pozitivnih, što ukazuje da virus nema snagu kao delta i što ukazuje da je omikron zavladao i što se tiče Niša. Mislim da je virus slabijeg intenziteta što se tiče kliničke slike“, navodi Jerkov.

On je istakao i da je to „noćni virus“. „Potpuno zdravi legnete, preko noći dobijete jako znojenje ujutru vas bole svi mišići kosti, temperatura oko 37, imate blagi ili nemate kašalj, čulo mirisa je u redu – dakle potpuno druga slika u odnosu na delta soj“, rekao je Jerkan.

Kaže da bi kada ustanete odmah trebalo da se javite kovid ambulanti da bi na vreme krenuli sa lekovima molnupiravirom, koji se prepisuje i daje se svim sugrađanima koji dođu na veeme u prva tri, četiri dana. Lek, kako dodaje, deluje odlično i smatra se da karantin kod ovog virusa ne bi trebalo da bude duži od pet do sedam dana.

Jerkan navodi i da inkubacija omikrona traje tri do pet dana, a kod delte 7 – 9 dana.

Među zaraženima su, dodaje, najviše ljudi starosti između 25 i 50 godina.

Jerkan kaže da lekare brine što je opao broj vakcinisanih trećom dozom u populaciji starijoj od 65 godina. Naime, u toj starosnoj grupi prve dve doze primilo je više od 83 odsto stanovnika Niša, a sada je treću dozu primilo samo oko 40 posto.

Zato su u Nišu zajedno sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarem organizovali 20 ekipa koje su na terenu i obilaze starije sugrađane, i danas su imali skoro stotrinak vakcinacija po seoskom području s ciljem da stare pokušaju da zaštite.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari (9)

Vidi sve komentare