Jesenji dani: Temperatura u padu, a vetar u jačanju

Vesti 21. nov 202307:44 0 komentara
TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bg

Pred nama su dva jesenja dana. Danas i sutra nigde bez kišobrana. Temperatura postepeno u padu, a vetar u jačanju. Na području zapadne Srbije, Šumadije, Pomoravlja i istočne Srbije aktiviran žuti meteoalarm.

Pad vazdušnog pritiska je uticao na fomiranje ciklona nad Italijom. Ciklon se tokom noći premestio preko Jadrana do Balkana, i doneo prve kapi kiše. Usledio je i priliv hladnije vazdušne mase, temperatura od danas ka četvrtku u padu.

Kišni oblaci su stigli do Vovodine i tokom narednih sati može biti padavina na području Bačke. Tokom dana će grupa oblaka premeštati sa zapada ka jugoistoku, i time će zahvatati sve veću površinu Srbije. Posle podne kiša prestaje na severu, a padaće na jugu.

Temperatura danas neće biti niska, pa se i na planinam očekuje kiša, koja će tek uveče preći u susnežicu. Vetar će danas biti u skretanju sa južnog na severni i imaće slab do umeren intenzitet. Maksimalna temperatura oko 10 – 11 stepeni u celoj zemlji.

U sredu nekoliko stepeni svežije, uz pojačan sevrac i padavine. Kiša će biti intenzivna u prvom delu dana, dok se posle podne očekuje delimično razvedravanje. U četvrtak očekujemo dodatno zahlađenje, noću uz mraz, a danju teperatura ispod pet stepeni. U petak ponovo porast temperature.

U subotu nas očekuje jače zahlađenje, temperatura će biti svega nekoliko stepeni iznad nule, pa tokom noći na nedelju može pasti sneg južnije od Beograda.

U nekim mestima će to biti tek prolazna susnežica, dok se u predelima iznad 500m nadrmoske visine očekuje formiranje snežnog porkivača. Na visokim planinama tokom vikenda novih 15-20cm snega.