Jevrejska opština: Razbijanje stakla na Jevrejskom groblju – antisemitizam

Vesti 25. nov 202112:42 6 komentara
Čitalac N1

Jevrejska opština ocenila je da je razbijanje stakla na kapeli na Jevrejskom groblju u Beogradu akt vandalizma i antisemitizma.

Povezane vesti:

Kako se navodi, pre dva dana su nepoznate osobe sekirom, čekićima i kamenicama razbili stakla na kapeli na Jevrejskom groblju, a u kapeli nije bilo nikoga.

„Na žalost, ovo nas podseća na ‘Kristalnu noć’, pogrom Jevreja koji se desio u noći između 9. i 10. novembra 1938. godine. Naziv ‘Kristalna noć’ je nastala zbog slomljenog stakla kojim su bile ispunjene ulice u tadašnjoj Nemačkoj, Austriji i delu Čehoslovačke, u noći u kojoj je organizovano, čekićima je staklo na 267 sinagoga i mnoštvu jevrejskih zgrada i škola i čak 7.000 izloga jevrejskih radnji slomljeno, a 30.000 Jevreja je uhapšeno i poslato u koncentracione logore“, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se ukazuje na natpise „Kon=Mengele“ na kući u kojoj živi epidemiolog Predrag Kon, kao i na demonstracije ispred njegove kuće uz korišćenje žutih traka i Davidove zvezde.

Dodaje se da je Jevrejska opština u oktobru na zvaničnoj fejsbuk stranici dobijala pretnje novim Holokaustom, dušegupkama uz sijaset nacističkih slika, kao i antisemitske mejlove.

„Trebamo biti svesni antisemitizma koji je očigledno u porastu i u tom smislu očekujemo da država preduzme neophodne korake u cilju zaštite članova i imovine Jevrejske zajednice u Beogradu i Srbiji“, navodi se u saopštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare