Jevtić: I mi južno od Ibra smo blizu crvenih linija i napuštanja institucija

Vesti 04. dec 202218:20 14 komentara
N1

Gradonačelnik Štrpca Dalibor Jevtić izjavio je da postoji mogućnost da i Srbi južno od Ibra napuste institucije Kosova, ističući da se ne poštuju važeći zakoni koji se tiču prava srpske i ostalih nevećinskih zajednica.

Jevtić je rekao da je situacija, od dolaska na vlast Aljbina Kurtija, iz dana u dan sve teža kada je reč o životu i položaju Srba na Kosovu, i dodao da je sve što se dešava u poslednje vreme dokaz da i međunarodna zajednica svoj deo posla ne radi na način na koji bi trebalo, a s ciljem, pre svega, smirivanja tenzija i prevazilaženja celokupne situacije.

POVEZANE VESTI:

On je naglasio da je na Kosovu prisutno „institucionalno nasilje na svim nivoima“ i da su Srbi žrtve onoga što Kurti ima za cilj u krajnjem smislu, a to je, kako je ocenio, da srpski narod stavi u što teži položaj i na taj način ih natera da taj prostor napuste.

„Što se nas južno od Ibra tiče, mislim da smo blizu tih crvenih linija (za izlazak iz privremenih institucija). Poslednja odluka, potpuno ignorisanje ustavnog prava koje garantuje predstavljanje Srba u institucijama na centralnom nivou vlasti je nešto što nas je dovelo u poziciju da nismo daleko od odluke da i mi, južno od Ibra, napustimo kosovske institucije“, rekao je Jevtić.

On je dodao da su Srbi razočarani zbog ćutanja međunarodne zajednice na sve ono što Kurti radi.

„Ćutanje je znak odobravanja i u takvoj situaciji nama ništa drugo ne preostaje nego da napustimo institucije i da ne budemo deo onoga što Kurti radi“, rekao je Jevtić za Tanjug.

On je naveo da će konačnu odluku o napuštanju kosovskih institucija doneti dobro uzimajući u obzir sve okolnosti, činjenice i glavno pitanje koje je postavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić – „A šta ćete dan posle?“

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare