Joksimović: Srbija ne čeka skrštenih ruku pregovore sa EU po novoj metodologiji

Vesti 08. feb 202112:54 5 komentara
Tanjug/Zoran Žestić

Srbija završava organizacione i administrativne pripreme za prelazak na novu metodologiju proširenja EU i radi na reformama iz svih klastera, rekla je danas ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Joksimović je za Euraktiv Srbija i Betu rekla da veruje da će inovirani sistem pregovora odgovarati Srbiji i doneti ubrzanje procesa pristupanja, dodajući da bi detalji nove metodologije trebalo da budu poznati do početka marta.

Zatim bi, rekla je Joksimovič, do kraja juna, za vreme predsedavanja Portugalije EU, trebalo da bude održana medjuvladina konferencija na kojoj će biti u potpunosti usaglašena primena nove metodologije za Srbiju.

„Ono što je važno istaći, jeste da mi taj plan Evropske komisije ne čekamo skrštenih ruku i već mesecima, u svakodnevnoj, veoma intenzivnoj komunikaciji sa državama članicama EU i u partnerskom radu sa Komisijom ; dajemo sugestije u pripremi predloga za primenu nove klasterske metodologije“, istakla je Joksimović.

Ona je rekla i da novi način pregovora zahteva i restrukturiranje samog Ministarstva i pregovaračke strukture.

Prema njenim rečima, taj posao je priveden kraju i uskoro će biti okončana i procedura usvajanja neophodnih dokumenta za uspostavljanje nove organizacije, čime Srbija spremno ulazi u nastavak pregovaračkog procesa po novoj metodologiji.

povezane vesti

„Ideja kojom smo se vodili u pokretanju tih promena jeste da dočekamo administrativno i organizaciono spremni nov način pregovora i da i tako ubrzamo čitav pregovarački proces, naravno uz jasnu političku posvećenost svih ministara da sprovode zacrtane planove reformi koje su deo vladine evropske agende“, istakla je Joksimović.

Na pitanje zašto detalji novog načina pregovaranja nisu objavljeni do sada, ona je rekla da veruje da razlog leži u činjenici da se EU, kao i ceo svet, u proteklih godinu dana usmerila na rešavanje zdravstvene, ekonomske i društvene krize zbog pandemije korona virusa.

„Te okolnosti su gotovo u dan koincidirale sa objavljivanjem nove metodologije proširenja EU i izvesno usporile definisanje preciznih načela i procedura po kojima će se pregovori o pristupanju voditi sa državama koje su duboko u procesu pregovora“, rekla je Joksimović.

Ona je pojasnila i da kod nove metodologije nije reč o mehaničkom pregrupisavanju ranijih poglavlja po grupama nego da klasteri „zapravo označavaju šest vodećih politika EU sa kojima se Srbija već uskladjuje i u koje se uveliko postepeno uključuje, uz dodatnu političku odgovornost obe strane u pregovorima“.

„Važno je da smo mi spremni za primenu nove metodologije i da uporedo radimo na reformama iz svih klastera“, zaključila je Joksimović.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare