Joksimović za N1 o članstvu u Savetu FPN-a: Držaću se zakona i Statuta fakulteta

Vesti 14. apr 202119:31 > 21:4745 komentara
Jadranka Joksimović
Izvor: N1

Novoizabrana članica Saveta FPN-a, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović u odgovoru na pitanja N1 o izboru u Savet kaže da će joj biti čast da kao neko kome je FPN matična obrazovna institucija služi u Savetu kako bi se poboljšali uslovi za obrazovni i naučni rad.

Ministarka Joksimović navodi da će se u radu strogo držati Zakona i Statuta fakulteta.

Kako kaže, zalagaće se za poboljšanje međunarodne saradnje i za bolje informisanje profesora i istraživača FPN-a o mogućnostima za finansiranje radova i istraživanja iz pretpristupnih fondova Evropske unije.

POVEZANE VESTI

Danas je saopšteno da studenti Fakulteta političkih nauka zahtevaju od uprave fakulteta hitnu reakciju povodom odluke Vlade Srbije da imenuje ministarku kulture i informisanja Maju Gojković i Jadranku Joksimović za članice Saveta FPN. Studenti su upravi do 16. aprila dali rok za odgovor i kažu da, ukoliko se to ne dogodi, planiraju radikalnije akcije.

Studenti smatraju da je taj potez Vlade pokušaj gušenja autonomije Fakulteta političkih nauka.

„Svesni smo da fakultet nema pravne regulative kojima može da smeni ministarke, ali tražimo da reaguje i zaštiti autonomiju, jer ovo shvatamo kao pokušaj gušenja autonomije od strane SNS i Aleksandra Vučića. Pritisci na fakultet nisu samo od sada, dugo postoje, ali ovo je vrhunac i imenovanje vidimo kao urušavanje“, rekao je za N1 student Aleksandar Aleksić.

Podsećamo, pored svojih funkcija u Vladi, ministarke Maja Gojković i Jadranka Joksimović imenovane su za članice Saveta Fakulteta političkih nauka iz redova osnivača, odnosno države. Iako Zakon o visokom obrazovanju predviđa mogućnost da Vlada imenuje članove saveta visokoškolske ustanove čiji je osnivač, u tom zakonu se nigde ne navodi da to mogu biti stranački funkcioneri ili ministri, već istaknute ličnosti „iz oblasti nauke, kulture, prosvete, umetnosti i privrede“.

Komentari

Vaš komentar