Još jedan non pejper o Kosovu, analitičari u Prištini veruju da je autentičan

Vesti 27. apr 202119:12 6 komentara

Još jedan nezvanični dokument o rešavanju krize na Balkanu pojavio se sinoć u Prištini. Takozvani non pejper koji su navodno sastavile Francuska i Nemačka predlaže rešavanje kosovskog pitanja davanjem autonomije Srbima na severu, kao i Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Prema navodnom nemačko-francuskom non pejperu, koji je objavila prištinska Koha, ove dve zemlje pokrenule su zajedničku inicijativu za nastavak dijaloga između Beograda i Prištine, i njegovo zaključivanje konačnim i međusobno obavezujućim sporazumom.

Povezane vesti:

Kako se u dokumentu navodi, na Kosovu bi se stvorio takozvani „Autonomni okrug Severno Kosovo“ u skladu sa zakonima i Ustavom Kosova. Prema ovom planu, čiju istinitost Koha nije mogla da potvrdi, „Autonomni okrug Severno Kosovo“ bi obuhvatao teritoriju gradova: Zvečan sa 35 sela, Leposavić sa 72 sela, Severnu Mitrovicu i katastarsku zonu grad Zubin Potok sa 63 sela.

Prema non pejperu Srpska pravoslavna crkva bi imala „privilegovan status“, dok bi Srbija, nakon ratifikacije pravno obavezujućeg sporazuma, bila dužna da „ne ometa članstvo Kosova u međunarodnim i regionalnim organizacijama“.

Na ovaj dokument je brzo stigao demanti ambasadora nemačke u Prištini Jerna Rodea, koji je rekao da nije istina da se radi o nemačkom dokumentu, međutim, nije isključio postojanje istog.

„Takozvani ‘nemačko-francuski papir’, koji je objavila Koha Ditore je lažna vest! Možda postoji papir ali sigurno to nije nemačko-francuski. Naša puna podrška je za dijalog koji predvodi EU i koji predvodi Specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak, kako je naglasio i nemački ministar spoljnih poslova prošlog četvrtka u Prištini“, napisao je Rode na Tviteru.

I francuska ambasada u Prištini negirala je da je ova zemlja izvor non pejpera.

Može se pretpostaviti da se radi o istinitom dokumentu

donika emini
N1

Kosovska analitičarka Donika Emini kažu da su glavni elementi u ovom dokumentu i ranije pominjani, te se stoga može pretpostaviti da se radi o istinitom dokumentu.

„Izgleda da je ovaj non pejper prilagođen okolnostima jer je jasno da u njemu nema zajednice opština sa srpskom većinom, niti razmene teritorija, već su navedeni modaliteti sa kojima bi se Kosovu dozvolilo da funkcioniše kao takvo. Oba elemenata koje ova vlada ne podržava, kao sto su zajednica i razmena teritorija nisu pominjeni. Naravno, svaki non pejper ima istinite elemente, mogu se neki promeniti ali su oni uglavnom u svrhu testiranja javnosti i reakcija u vezi sa takvim predlozima“, ističe Emini.

Inace, ovo je drugi non paper koji je u roku od dve nedelje objavljen a tiče se Kosova i Srbije. Onaj prvi navodno ima za cilj regulisanje politickih pitanja na Zapadnom Balkanu kroz promenu granica, odnosno pripajanje Kosova Albaniji, a Republike Srpske Srbiji.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare