Još jedna žena žrtva nasilja utočište traži u medijima, umesto u institucijama

Vesti 15. avg 202320:46 45 komentara

Osim Dušice Sremčević iz Kraljeva i Nada Grujičić iz Beograda progrovorila je javno o partnerskom nasilju. I ona je preko društvenih mreža, a potom i medija zatražila pomoć, jer ne uspeva da dođe do pravde.

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu odbacilo je prijavu Nade Grujičić, s obrazloženjem da nema dovoljno dokaza o partnerskom nasilju.

Sagovornica N1 kaže da je dostavila i lekarsku dokumentaciju o povredama. A trvdi da su one posledica sedmomesečnog prebijanja.

„Ja sam prijavila, ja sam uradila ono što je bilo u mojoj dužnosti, na kraju ja nisam došla do toga da vidim da ću dobiti bilo kakvu pravdu. Na kraju sam se odlučila da moram javno da izađem, prvenstveno preko televizije onda i preko instagram profila“, kaže Nada Grujičić za N1.

Nije retkost da žrtve ne dođu do pravde, a primeri sve češće pokazuju i da se dokazi u slučaju partnerskog nasilja ne ispituju dovoljno, navodi advokatica Tijana Kostić.

„Mera ne znači da će nasilje stati, to je samo jedan od načina pokušaja da sistem spreči počinioca – izvršioca krivičnog dela, ali to je definitivno nedovoljno. Da li žene mogu da se osete zaštićeno – mislim da ne“, kaže advokatica Tijana Kostić.

Poslanica Biljana Đorđević kaže da po pitanju zaštite od femicida nisu napravljeni konkretni koraci, a da se žene žrtve nasilja osećaju iznevereno od sistema.

„Meni se čini da mi nemamo volju da se razume uopšte šta je rodno zasnovano nasilje i da onda kada se o tome priča – kaže se nemojte da politizujete, toga je bilo i ranije. Tačno je, bilo je i ranije, ali to ne znači da mi sad ne možemo o tome da pričamo zato što možda politički stojimo sa druge strane. Pokušavamo svi da učestvujemo u rešavanju problema“, rekla je narodna poslanica Biljana Đorđević.

Poslednjih dana žrtve nasilje šalju istu poruku – društvene mreže i mediji su nam jedino utočište.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare