Još neformirana Vlada preti da obori rekord najduže čekane

Vesti 08. avg 202219:09 > 20:42 13 komentara

Teče peti mesec od održavanja izbora, a naprednjaci konačno počinju konsultacije o izboru mandatara i nove Vlade. Daju i novi rok. Ime budućeg premijera znaćemo za sedam do osam dana, tvrdi predsednica tehničke Vlade Ana Brnabić. "To je igranje demokratije, ko god da bude novi premijer, radiće ono što mu Vučić kaže", ocenjuju sagovornici N1.

Sto dvadeset sedmi je dan od izlaska na birališta, krajnje vreme da počnu konsultacije o izboru mandatara i nove Vlade. Dva dana međusobno će da se konsultuju naprednjaci. Slede konsultacije sa ostalim partijama koje su već podržale naprednjačkog predsednika Skupštine.

„Mi se tu sad malo igramo demokratije“, kaže novinar BIRN Radmilo Marković.

Pročitajte još

Ta igranka već traje dugo, iako je kraj odavno najavljivan.

„Očekujem da nova Vlada Srbije bude formirana do kraja jula meseca“, rekao je predsednik Aleksandar Vučić 31. maja.

Ali izborni proces se odužio zbog ponavljanja izbora, pa su umesto nove Vlade, stigli novi rokovi.

„Od sredine avgusta je za očekivati formiranje Vlade“, rekao je Vučić 25. jula.

„Vrlo brzo ćete imati ime mandatara. Za desetak dana, 12 dana“, rekao je 28. jula.

„Ime novog mandatara imamo, odnosno predstavljamo javnosti u narednih sedam do osam dana“, rekla je danas predsednica Vlade u tehničkom mandatu Ana Brnabić.

„Nije ni važno“, rekao je Vučić 28. jula.

„Pa da smo neka druga zemlja verovatno bi bilo bitno pošto je vlada ta koja nosi politiku zemlje i odlučuje šta treba da se uradi. Međutim, kod nas to nije slučaj, tako da manje – više je svejedno kad se Vlada formira“, kaže Marković.

Još neformirana Vlada već preti da obori rekord po tome koliko smo je dugo čekali. Za formiranje prve Vučićeve Vlade bila su potrebna 42 dana, drugu smo čekali više nego duplo duže, dok je za formiranje sadašnje Vlade Ane Brnabić bilo potrebno 129 dana od održavanja izbora. Unapred ograničenog roka trajanja, ta Vlada već je ušla u peti mesec od kako je tehnička.

„U međuvremenu su Vam izbore imali i Slovenija i Mađarska i Francuska. Odavno imaju Vlade, sve funkcioniše kako valja i to u situaciji kada odnos političkih snaga nije baš tako jasno u korist jedne političke strukture koja zaista lako može da formira Vladu. Personalna rešenja su pretpostavljam od ranije poznata. Ja sam i ranije govorio da je moja procena da će dosadašnja premijerka ostati premijer“, kaže advokat Rodoljub Šabić.

„Da li ja očekujem podršku ili poverenje predsednika Aleksandra Vučića ne bih sada o tome pričala zato što mislim da je to potpuno irelevatno za građane Republike Srbije“, rekla je Brnabić.

Da je ime mandatara potpuno irelevantno, saglasni su i sagovornici N1.

„Potpuno je svejedno da lI će ostati Ana Brnabić, da lI će biti nego drugi, treći… To su kozmetičke izmene“, kaže Marković.

„Ko god da bude biće transmisija predsednikove volje i radiće ono što mu predsednik kaže“, kaže Šabić.

Predsednik je još pre 10 dana svoj izbor suzio na dvoje, troje ljudi. Njihova imena ne otkriva. Zato je Sinišu Malog, koji je slovio za jednog od najozbiljnijih kandidata za premijera, javno isključio iz igre rečima da može da bude dobar premijer, ali za četiri godine.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare