Kao i ostali zvaničnici, i Vučić izbegao jasno da odgovori da li će Prajda biti

Vesti 22. avg 202219:34 15 komentara

Jasnog stava države i institucija o organizaciji Evroprajda još nema. Kao i ostali zvaničnici i prvi čovek u državi izbegao je jasno da odgovori da li će ga biti. Umesto toga napravio je paralelu između onih koji žele da ukažu na svoje probleme sa njihovim protivnicima. Aktivisti i nevladin sektor ocenjuju - izjednačavanje nije dobro.

Kao i na svakoj predsednikoj konferenciji u proteklih nekoliko nedelja, tako i na poslednjoj nije izostao Evroprajd, odnosno pitanja u vezi sa njegovom organizacijom i eventualnim otkazivanjem.

Nije izostalo ni, kako ga je nazvao, metaforično korišćenje izraza „peder“, ali i stavljanje u isti koš onih koji traže ravnopravnost sa onima koji se tome protive.

POVEZANE VESTI:

„Ne razmišljaju o tome kakve sve probleme ima država Srbija i šta je to sve što je državi Srbiji u ovom trenutku natovareno na vrat“, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Takav narativ je relativizacija za koju nema mesta u 2022. godini, a Ustavom i zakonom je zagarantovana sloboda okupljanja, poručuje Jovanka Todorović iz organizacije GETEN.

„Naravno, i protivnici parade mogu da se okupljaju, ukoliko je to okupljanje mirno i bez incidenata. Ali zna se da je to okupljanje parade i u tom smislu možemo da očekujemo neke incidente i nije u redu da sa vrha države, prvog čoveka ove države, dolaze takvi tonovi koji nisu pomirljivi“, rekla je Jovanka Todorović iz Centra za prava LGBTIQA osoba (GETEN).

Vučićevo obraćanje je pratio i aktivista Stefan Šparavalo, koji takve poruke ocenjuje kao štetne. Nejasno mu je zašto predsednik organizatore Prajda sa njegovim protivnicima predstavlja kao dva ekstrema na suprotnim polovima.

„Ovo je neka vrsta neutralnog držanja po strani uz tu neku glavnu poruku, ne sme niko da dira, ne sme niko da bije homoseksualce, to jeste kao neka, pretpostavljam, vrsta maksimuma koje od ove vlasti možemo očekivati glede podrške LGBT pravima u Republici Srbiji“, smatra Šparavalo.

Problematično je i što umesto jasnog određenja države prema zahtevu LGBT zajednice za dostojanstveniji život i ravnopravnost, mogu da se čuju samo lična mišljenja.

„Odvratni su mi i jedni i drugi, jer i jedni i drugi gledaju kako da stave teret na leđa svojoj državi. Meni ne smetaju ni homoseksualci, ni ovakvi ni onakvi, svako ima svoj život, neka radi šta hoće“, izjavio je Vučić.

U GETEN-u podsećaju da je pre par godina Vučić sa pozicije premijera, kao zvaničnik, poručio da će sve da uradi da Parada ponosa prođe mirno. I to je bilo dovoljno.

„Mislim da je prošlo vreme davanja ličnih izjava, ja to ne volim, ja to ne podnosim. Zato je Beograd prajd ove godine insistirao tome – mržnju i svoje mišljenje o gej populaciji u svoja četiri zida, a pravo, sloboda i Ustav na ulicu“, poručila je Jovanka Todorović.

Sagovornici N1 napominju – problemi LGBT zajednice i napor da se oni uklone mnogo su veći od samog Prajda, koji je samo kulminacija rada koji traje 365 dana. Još nema zvanične garancije države da će te kulminacije biti, iako bi Evroprajd trebalo da počne za tačno tri nedelje.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare