Još se ne zna gde će se suditi za tragediju u Lučanima

Vesti 15. dec 202114:58 > 14:59 1 komentar
Suđenje LUčani Namenska
N1

Osnovni sud u Ivanjiici nije sproveo sopstvenu odluku o tome da se obratiti državnom tužiocu, koji je trebalo da odluči da li će se suđenje za tragediju u vojnoj fabrici "Milan Blagojević" u Lučanima, u kojoj su poginula dvojica radnika, nastaviti u tom sudu ili će taj predmet biti ustupljen drugom tužilaštvu i sudu u Srbiji, piše Danas.

Kako prenosi Danas, koji je na svom sajtu otvorio posebne stranice namenjene najvažnijim vestima iz 10 gradova u Srbiji, na predlog advokata Borivoja Borovića, punomoćnika porodice nastradalog radnika Milomira Milivojevića, sud je, na suđenju 1. decembra, odlučio da se obrati državnom tužiocu. Do odluke državnog tužioca, kako je sudija ivanjičkog suda Ljubiša Tomićević naveo u svojoj odluci, suđenje se odlaže do daljeg.

Povezane vesti

Međutim, isti sudija, zakazao je nastavak suđenja za 24. i 25. januar naredne godine, a da pre toga, kako Danas saznaje, državnom tužiocu nije dostavio navedene spise, kako bi se to tužilaštvo izjasnilo o zahtevu za eventualno izuzeće tužilaštva i suda u Ivanjici.

Umesto toga, ivanjički sud je zatražio i dobio izjašnjenje Osnovnog tužilaštva u Čačku – Odeljenja u Ivanjici koje se negativno izjasnilo o predlgu da se zatraži mišljenje državnog tužioca.

U ivanjičkom tužilaštvu Danasu je potvrđeno da se to tužilaštvo „negativno izjasnilo o tom predlogu, da je sud to mišljenje uvažio i da zbog toga nije ni poslao predmet republičkom tužilaštvu“.

„Punomoćnik oštećenog, po Zakonu o krivičnom postupku, nema pravo“, rečeno je Danasu u ivanjičkom tužilaštvu, „da traži to što je tražio, jer nije stranka u postupku“.

„Sud je uvažio naše mišljenje da je nedozvoljen zahtev punomoćnika oštećenog, jer on nema pravo da traži delegaciju nadležnosti tužilaštva. S druge strane, ne može republiko tužilaštvo da odlučuje o nadležnosti suda, jer je sud „stariji“ od tužilaštva“, objašnjeno je Danasu u ivanjičkom tužilaštvu.

Borivoje Borović kaže za Danas da su on i porodica nastradalog radnika očekivali da sud u Ivanjici pošalje predmet republikom tužiocu, ali da su, umesto toga, dobili odluku suda da se suđenje zakazuje za 24. i 25. januar.

„Sud je očigledno, pod pritiskom, povukao sopstveno rešenje kojim je, na prethodnom suđenju, usvojio moj predlog da se predmet uputi republičkom tužilaštvu. Rešenje o opozivanju rešenja je blamaža ivanjičkog suda, čime se pokazuje da taj sud, na šta sam i ranije ukazivao, nije nezavisan i da je nateran da nastavi ovo suđenje na način na koji je to do sada radio“, ocenio je za Danas Borović.

Zbog toga je, kaže, „irelevantno mišljenje osnovnog tužioca“.

„Radi se o fingiranju zakonitosti celog procesa, kukavičluku i podaničkom ponašanju suda, koji se štreca od jednog direktora koji je veoma važan izvršnoj vlasti, zbog poslova trgovine oružjem sa afričkim i azijskim zemljama. Ukoliko sudija ne zna Zakon o krivičnom postupku to je veoma loše, ali ako ga zna i menja sopstvene odluke, očigledno je zavisan od nekog dela izvršne vlasti“, kazao je za Danas Borović.

Na mišljenje ivanjičkog tužilaštava da, kao punomoćnik oštećenih, on nema pravo da traži delegiranje tužilaštva i suda, Borović kaže da to jeste tačno, u formalno-pravnom smislu, ali da je bio prinuđen da takvu inicijativu pokrene i da ju je sudija prihvatio.

„Ja znam Zakon o krivičnom postupku i znam ko ima pravo da predloži delegiranje nadležnosti. To pravo ima tužilac ali, pošto njemu ne pada na pamet da prihvati predlog punomoćnika ili oštećenih, ja sam to predložio i to je u skladu da sudskom praksom u Srbiji, jer republički javni tužilac može da preuzme ingerencije bilo kog osnovnog i višeg tužilaštva u Srbiji i da odluči o delegiranju njihove nadležnosti“, kazao je Borović.

Redakcija Danasa je pokušavala da dobije odgovore od sudije Ljubiše Tomićevića o tome zbog čega nije sproveo sopstvenu odluku, ali on se nije javljao na njihove pozive.

U tragediji, 14.jula 2017. godine, nakon eksplozije baruta u vojnoj fabrici „Milan Blagojević“ u Lučanima, preminuli su radnici tog preduzeća Milomir Milivojević (25) i Milojko Ignjatović (55).

Za njhovu smrt, od oktobra 2019. godine, sudi se Radošu Milovanoviću, generalnom direktoru, kao i fabričkim rukovodiocima Vladimiru Lončareviću i Tomu Stojiću.

Oni negiraju krivicu, i pored toga što su svedoci tvrdili da se u fabrici nisu poštovale mere bezbednosti i zaštite na radu. To je potvrđeno i u izveštajima komisije Ministarstva odbrane, ali ivanjički sud ta dokumenta nije uvažio kao dokaze, jer su ona, kako je sudija rekao, pod oznakom „strogo poverljivo“, iako su ih, pre tri godine, objavili mediji.

„Ne smemo zaboraviti da je za vreme dugogodišnjeg mandata okrivljenog direktora lučanske fabrike poginulo više od 20 radnika. Radnici se u toj fabrici kreću kao po minskom polju. Niko o tome ne vodi račina, a mere bezbednosti su preduzete tek posle tragedije 2017. godine, kada su nastradala dvojica radnika“, poručio je Borović i ocenio da se suđenje u Ivanjici „od početka vodi traljavo, fingirano i da mu se ne nazire kraj“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare