Još se ne zna šta je uzrok nesreće u Zemunu – tehnički kvar ili ljudski faktor

Vesti 25. sep 202119:1516 komentara

Tehnički kvar ili ljudski faktor - šta je uzrok jučerašnje nesreće u kojoj je vozilo gradskog prevoza uletelo u dečije igralište, još se ne zna. Istraga je u toku, naređen je hitan tehnički pregled drugih vozila, a vozač koji je upravljao autobusom, uhapšen je.

Da kočnice nisu radile ili da je postojao neki problem sa vozilom, ovi automobili bili bi smrskani, smatra profesor Saobraćajnog fakulteta. Zbog toga, kaže, veruje da kod ove nesreće uzrok nije tehnički kvar.

Povezane vesti

„Ubrzanje automobila na koje se vozač privremeno žalio tada, a on je kasnije od te priče odustao, prema mojim nezvaničnim saznanjima, izazvano je, kako on smatra, takozvanom iberturom. Tako zovu vozači kada motor sam dobije iznenada veliki broj obrtaja. To se lako, međutim, utvrdi tehničkim pregledom, otvori se turbina motora, pogleda se uređaj koji beleži brzinu i sve se to može videti. Zato mislim da to nije kvar vozila već da je u pitanju gubitak koncentracije vozača“, kaže Milan Vujanić.

Da je vozilo bilo tehnički ispravno, tvrde i u kompaniji Ariva, u okviru koje posluje i privatni prevoznik Unakop, koji je vlasnik vozila. Navode da je slučaj nekontrolisanog ubrzanja kod novijih autobusa gotovo nemoguć i dodaju da je autobus bio star samo četiri godine.

„U junu je imalo redovni šestomesečni pregled. Prethodnih dana nije imalo nikakve probleme, prošlo je i redovne dnevne preglede. I što se tiče vozila, to je vozilo izalo potpuno ispravno. Što se tiče vozača, on je kod nas zaposlen jako dugo, nismo imali nikakve probleme“, kaže Drago Tošić iz Konzorcijuma privatnih prevoznika.

Najveću pažnju javnosti izazvalo je to što vozač koji je upravljao autobusom ima 72 godine. Iz kompanije Ariva poručuju da u Srbiji nema starosnog ograničenja ko može da upravlja vozilima gradskog prevoza i da je vozač imao validno lekarsko uverenje i vozačku dozvolu.

„Mogu reći da na tržištu mi nemamo vozače. I mi bismo voleli da imamo prosek trideset godina i trideset pet godina voznog oosblja, ali imamo pedeset jednu prosek starosti voznog osoblja“, kaže Tošić.

Već viđeni problem na koji se godinama ukazuje, podseća profesor Saobraćajnog fakulteta i dodaje da je u ovom momentu u čitavoj Evropi nedostatak vozača javnog prevoza.

„Naši vozači koji ovde imaju manje plate nego što mogu da dobiju u Nemačkoj, onda ovde imamo manjak vozača. Normalno da to proizvodi to da moramo da uzmemo vozače koji su na raspolaganju, a to su vozači koji su već u penziji ili imaju više godina“, kaže Vujanić.

Vozaču koji je upravljao autobusom Više javno tužilaštvo u Beogradu odredilo je zadržavanje do 48 sati. Ovo nije prvi put da se slične nesreće događaju, a u samo prethodne dve godine nekoliko puta vozila javnog gradskog prevoza uletala su u dvorišta, udarala u trafike, ali i druga vozila.

Komentari

Vaš komentar