Jovančićević: Deponija mora da se sanira po propisima, a ne samo zatrpa

Vesti 11. avg 202117:49 > 17:53 5 komentara

Prof. dr Branimir Jovančićević, profesor Hemijskog fakulteta i potpredsednik DS izjavio je u Danu uživo da deponija u Vinči mora da se sanira po propisima, jer "ako bismo samo zatrpali staru deponiju, mogli bismo da napravimo jedna strašan efekat eksplozije stare deponije".

Kako je rekao, više puta je imao prilike da iznese stav da je ono što se dešava sada sa deponijom u Vinči „logična posledica našeg odnosa, generalnog opšteg odnosa prema životnoj sredini“.

„Mislim na nas kao narod, ali i našu vlast. Postoji direktna korealcija između tog požara i rasutog komunalnog otpada na našim javnim površinama, to je u sprezi. Taj naš odnos prema komunalnom otpadu i životnoj sredini u Srbiji daje ovakav rezultat“, kaže on.

Povezane vesti

Kako ističe, treba da pravimo razliku između toga šta je izazvalo požar, a s druge strane šta je to što nakon izbijanja gori.

Dodaje da treba da promenimo odnos, ne samo prema otpadu, nego prema životnoj sredini.

„Problemi u toj oblasti su toliko brojni da ne mogu da se reše akcijama i aktivnostima pojedinaca. Od selekcije otpada, preko recikliranja, pa do konačnog rešavanja komunalnog otpada… Ako zatrpamo staru deponiju, mirkorazgradnja se nastavlja, ona mora da se sanira po propisima“, kaže Jovančićević.

Kako je naglasio, „ako bismo samo zatrpali staru deponiju, mogli bismo da napravimo jedna strašan efekat eksplozije stare deponije“.

„Sve može da se uradi u nekom vremenskom opsegu, mi smo svedoci da se danas sve u Beogradu radi nedopustivo sporo. Grad Beograd je valjda jedini glavni grad u Evropi koji nema sanitarnu deponiju. Država podseća na jedan veliki kontejner za smeće, to je sramota“, kaže on.

Prema njegovim rečima, „do pre godinu, godinu i po dana, mnoge strane kompanije su počele da ulaze u Srbiju sa tim tehnologijama i fabrikama vrlo slobodno“.

„Misleći da mogu da rade šta hoće, međutim, polako se stvara jedan zid, otpor, formiraju se grupe ljudi i aktivisti…“, kaže on.

Komentari (5)

Vidi sve komentare