Jovanjica 2: Pripremno ročište nije završeno ni posle gotovo tri godine, nastavlja se u aprilu

Vesti 22. feb 202414:23 11 komentara
N1

Advokati nekoliko optuženih juče i danas su se izjašnjavali o dokazima Tužilaštva i predlagali su svoje dokaze za koje smatraju da ih treba izvesti tokom suđenja.

„Nisu svi branioci završili sa uvodnim izlaganjima, te će se sa tim nastaviti na sledećem ročištu koje je zakazano za 4. april“, rekao je za N1 advokat Marko Janković koji brani optuženog pripadnika MUP-a Milana Kendiju.

Povezane vesti

Inače, odbrana prvooptuženog Koluvije je to već obavila na ročištu koje je održano 29. septembra 2023. Tada je čitavo ročiste proteklo u izlaganju njegove odbrane.

Ipak već naredno ročište zakazano za 15. novembar 2023. bilo je odloženo, poput svih prethodnih, sa izuzetkom samo dva ročišta tokom kojih se radilo.

Osim Koluvije u „Jovanjici 2“ je još osmorica optuženih među kojima su u najvećoj većini pripadnici policije i bezbednosnih službi.

To su pripadnici MUP-a, BIA i VOA. Tužilaštvo za organizovani kriminal ih tereti da su obezbeđivali imanje Jovanjica i da su Koluviji dostavljali poverljive informacije iz policije, kao i falsifikovane službene isprave.

U ovom postupku svi okrivljeni se brane sa slobode, osim pripadnika Vojnoobaveštajne agencije Saše Vujisića koji je sve vreme u bekstvu i sudi mu se u odsustvu.

Proces „Jovanjica 2“, u kom suđenje ne počinje tri godine od pravosnažnosti optužnice možda je i značajniji od procesa „Jovanjica 1“, u kom je suđenje u poodmakloj fazi, uprkos drugoj gotovo šestomesečnoj pauzi.

Na prvom mestu „Jovanjicu 2“ izdvaja to što su čak šestorica optuženih, od ukupno devetorice, predstavnici države odnosno dolaze iz najosetljivijih državnih struktura, to jest iz policije i tajnih službi.

Ta činjenica vrlo verovatno objašnjava zbog čega se početak suđenja godinama odlaže, a proces je tri godine u fazi pripreme za suđenje.

U maju 2021. bio je zakazan prvi termin za pripremno ročište za „Jovanjicu 2“. Tokom naredne dve i po godine, pripremno ročište je odloženo čak 20 puta, da bi se proces konačno pomerio sa mrtve tačke u septembru 2023.

Tada je predsednik sudskog veća Zoran Ganić prvi put tokom ovog procesa iskoristio pravni mehanizam razdvajanja postupka kako bi održao ročište, iako je to mogao da učini više puta do tad.

Sudija Ganić je postupak razdvojio u odnosu na dvojicu okrivljenih čiji advokati na ročištu nisu bili prisutni.

Međutim, rad sudskog veća je stopiran već na prvom sledećem ročištu u novembru 2023, kada je ono odloženo zbog toga što su advokati odbrane tražili izuzeća postupajućeg tužioca Saše Drecuna, glavnog tužioca za organizovani kriminal Mladena Nenadića kao i izuzeće vrhovne tužiteljke Zagorke Dolovac.

Svi zahtevi su odbijeni, ali je priprema za suđenje nastavljena tek nakon nešto više od tri meseca, odnosno juče, 21. februara.

Odlaganja koja su se po pravilu ponavljala iz meseca u mesec izazvala su sumnju javnosti da se postupak opstruiše, iako su često i advokati odbrane i sam Koluvija navodili da im se žuri i da bi želeli da se što pre okončaju oba postupka u slučaju Jovanjica.

Razlozi za odlaganja su bili različiti – od izostanka okrivljenih ili njihovih branilaca na ročištu, preko zahteva za izuzeća postupajućeg tužioca do angažovanja novih advokata odbrane, kojima je bilo potrebno dodatno vreme da se upoznaju sa predmetom.

Predrag Koluvija je uhapšen 13. novembra 2019. godine kada ga je na auto-putu Beograd-Niš u njegovom „audiju“ zaustavila policija zbog bahate vožnje, nakon čega je i priveden zbog posedovanja lažne policijske legitimacije, a istog dana, policija je upala na imanje Jovanjica gde je zaplenila 660 kg već osušene marihuane i više od 60 hiljada stabljika kanabisa.

Inspektori Četvrtog odeljenja koji su razotkrili Jovanjicu i uhapsili Koluviju, otkrili su i veze Koluvije sa samim vrhom bezbednosnih službi i vojske. Pred sudom su kazali da im je žao što su uhvatili državu u kriminalu, da nisu mogli da veruju u kojoj meri su državne strukture umešane u ovaj slučaj i da „Jovanjica nije afera, već najveća fabrika skanka u ovom delu Evrope, ako ne i u celoj Evropi“.

Inspektor Dušan Mitić i bivši šef operative Četvrtog odeljenja učestvovao je u policijskim pretresanjima imanja „Jovanjica“, svedočio je pred sudom u junu i julu 2023, što je izazvalo ogromnu pažnju u javnosti, ali i debatu u Skupštini Srbije.

Njegove reči u sudnici navele su ministra policije Bratislava Gašića, narodne poslanike SNS-a, ali i državne i političke funkcionere iz njihovih redova da danima vode kampanju protiv policijskih inspektora predstavljajući ih kao kriminalce.

Podsetimo, Mitić je u sudnici 15. juna 2023. ispričao da je Aleksandar Tošić, pripadnik BIA, drugoopzuženi u procesu „Jovanjica 2“, pojavio na imanju u trenutku policijske akcije novembra 2019.

„Mi smo ga na imanju legitimisali, a on nam je rekao da je BIA upoznata sa tim šta se dešava na Jovanjici. Tošić nam je rekao da moli da ovo ne izađe u javnost i da to traži njegov rukovodilac Mirko Škero. Škero je kasnije u telefonskom razgovoru rekao inspektoru Milenkoviću, u prisustvu Tošića i mene, da Bratislav Gašić traži da se sa Jovanjicom ne izlazi u javnost“, rekao je Mitić.

Zatim je otkrio da su Koluvija i ministar Gašić, koji je u tom periodu bio direktor Bezbednosno-informativne agencije, bili bliski.

„Ja nikad pre nisam video tako neformalno komuniciranje između osobe iz bezbednosnih struktura i čoveka iz kriminogene sredine, kao u porukama između njega i Bratislava Gašića. U tim porukama sam video prisnost i bliskost između njih dvojice (…) Znate, Jovanjica nije afera, Jovanjica je najveća fabrika skanka u ovom delu Evrope ako ne i u celoj Evropi“,

Od inspektora Mitića javnost je saznala i da je namera Četvrtog odeljenja bila hapšenje Gašića, kao direktora BIA i Mirka Škera, kao šefa beogradskog centra BIA.

„Jovanjica 1“ i dalje „na pauzi“

Sudski postupak „Jovanjica 1“ drugi put je za manje od godinu dana privremeno stopiran. Nastaviće se kada Apelacioni sud donese odluku povodom žalbe tužioca na rešenje prvostepenog Višeg suda u Beogradu da se drugi put iz postupka isključe ključni dokazi.

Podsetimo, 22. novembra 2022. prvi put su na predlog advokata odbrane isključeni dokazi sa pretresanja imanja Jovanjica 18. novembra 2019, jer je pretresanje navodno bilo nezakonito. Ti dokazi podrazumevaju pronalazak više od pola tone već osušene marihuane, spakovane za prodaju.

Usledila je žalba postupajućeg tužioca Saše Drecuna Apelacionom sudu.

Potom u februaru 2023. Apelacioni sud nalaže Višem sudu pa ponovo razmotri odluku, ali da sasluša četvoricu inspektora Odeljenja za borbu protiv droga i njihovog tadašnjeg načelnika Slobodana Milenkovića, koji su učestvovali u hapšenju Koluvije i u policijskim pretresanjima na imanju.

U aprilu 2023. svedočili su Miloš Jurišević i Ljubomir Petrović, u junu i julu Dušan Mitić, a početkom septembra svedočio je Milan Isakov.

Preostao je da 27. septembra 2023. svedoči Slobodan Milenković, ali na ročište nije došao iz zdravstvenih razloga. Obavestio je sud dva dana ranije da želi da svedoči, ali u drugoj polovini novembra.

Neočekivano, tog 27. septembra predsednik sudskog veća Zoran Ganić odlučuje da ne može da čeka Milenkovića još mesec i po dana, da nije neophodan jer su već saslušali četvoricu inspektora. Zbog toga je nastavio suđenje, a sudsko veće je na kraju drugi put izuzelo, za odbranu i okrivljene, sporne dokaze.

Tužilac Drecun uložio je žalbu 10. oktobra 2023. Apelacionom sudu, ali se i dalje čeka njihova odluka, zbog čega je suđenje praktično „na pauzi“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare