Šta krije sastanak u „Mraku“ – koji su putevi droge i ko je pomagao Koluviji

Vesti 12. jul 202219:31 > 13. jul 2022 08:06 1 komentar

U javnost izlaze novi detalji o vezama Predraga Koluvije sa srpskim bezbednosnim strukturama ali i sa makedonskim vlastima. Novinari BIRN-a kažu da je očigledno da te veze postoje, ali da njihova priroda nije razjašnjena. Gde je distribuiran kanabis sa Jovanjice, koliko novca je zarađeno, ali i ko je Koluviji pomagao - pitanja su na koja odgovora i dalje nema.

Veoma važan sastanak u „Mraku“ – kafani na periferiji Niša odigrao se leta 2019. godine. Vlasnik plantaže Jovanjica Predrag Koluvija organizovao je susret brigadnog generala Zorana Stojkovića, direktora Vojnoobaveštajne agencije (VOA) i tadašnjeg generalnog sekretara makedonske Vlade Dragog Raškovskog. To su informacije do kojih je došao BIRN uvidom u dokument iz istrage slučaja “Jovanjica 2”. U dokumentu se, prema pisanju BIRN-a, navodi i da su kontakti Koluvije i šefa VOA bili intenzivni.

Povezane vesti

„Ostaje otvoreno pitanje kakva je bila priroda te saradnje, zbog čega Koluvija, zašto VOA angažuje čoveka koji je i pre Jovanjice imao problema sa zakonom? Mnogo je tu otvorenih pitanja jer ni jedna od dve optužnice se ne bavi putevima kojima je distribuiran kanabis sa Jovanjice“, kaže novinarka BIRN-a Jelena Veljković.

O Koluvijinim partnerima u Severnoj Makedoniji BIRN je pisao prošle godine. Kako je moguće da institucije utvrde ozbiljne nepravilnosti u radu plantaže, a da tužilaštvo ne reaguje – pita se novinar Vlado Apostolov.

„Ključno pitanje i dalje njie odgovoreno. Šta je zaista Koluvija radio i proizvodio u Makedoniji i šta se dešavalo sa nezapisanim stabljikama kanabisa sa njegove plantaže koju je imao sa ljudima bliskim sa tadašnjom vladom“, kaže Apostolov,

Odgovornost srpskih vlasti, pre svega onih iz službi bezbednosti, nakon pisanja BIRN-a, zatražio je Vojni sindikat Srbije. Zahtevaju da direktor VOA i ministar odbrane odmah odgovore na njihova pitanja.

„Ako se direktor VOA intezivno viđao sa licima osumnjičenim za najteža krivična dela sa elementima organizovanog kriminala, da li je rešenje VOA, kojim se Koluvija imenuje za visokog oficira VOA, u činu potpukovnika, a koje je pronađeno tokom pretresa dobra Jovanjica, zaista falsifikovano, kako se navodi u optužnici za taj slučaj? Kao i na pitanje, da li je Koluviju u čin potpukovnika VOA, pripadnik te agencije Saša Vujisić, koji je među optuženima, u taj čin samoproizveo ili je to radio po naređenju generala Stojkovića i uz znanje službe čiji je bio operativac“, kaže se u saopštenju Vojnog sindikata Srbije.

Sudski proces Jovanjica 2 – koji bi trebalo da otkrije veze bezbednosnih struktura sa Predragom Koluvijom stoji u mestu jer se 14 meseci ročišta odlažu, a nije završeno ni pripremno. Veljković kaže sada već možemo govoriti o opstrukciji procesa.

„Koja je to sila u državi u kojoj funkcioniše samo jedna institucija, a to je predsednik države, koja je mogla da podmetne i izrežira postojanje najveće plantaže kanabisa u Evropi kako je to opisano u optužnici, ko zaista može u to da poveruje. Ukoliko je Predrag Koluvija zaista uzgajivač organske hrane, organskih proizvoda, kako ga predstavljaju ovi njegovi zaštitnici šta će onda njemu rotaciona svetla, polilcijska legitimacija, dronovi“, zapitala je Veljković.

Priča o sastanku u Nišu je, dodaje, naišla na brojne reakcije ali je niko nije demantovao. Akteri sastanka u niškom „Mraku“ za sada ćute.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare