Jovanov: Janković zloupotrebio poziciju, govor dostojan tribine u Mokrom Lugu

Vesti 01. avg 202213:21 > 19:29 komentara

Milenko Jovanov koji će biti šef poslanika Srpske napredne stranke u novom sazivu parlamenta, ocenio je da je Vladeta Janković zloupotrebio poziciju predsedavajućeg Skupštine Srbije na konstitutivnoj sednici i "održao jedan politički govor koji je dostojan tribine u Malom Mokrom Lugu".

Jovanov je na konferenciji za novinare u Domu Narodne skupštine rekao da deo javnosti očekuje da je opozicija u parlamentu da bi kritikovala, a da vladajuća većina mora da ćuti i da trpi.

POVEZANE VESTI:

„Niti ćemo da ćutimo niti da trpimo“, poručio je Jovanov i ocenio da rad parlamenta u novom sazivu nije počeo u duhu demokratije.

„Iako smo imali nekoliko krugova konsultacija i izašli u susret svim zahtevima koje su predstavnici opozicije imali (…) a kao odgovor dobili jednu zloupotrebu koja je nezabeležena u dosadašnjem radu Narodne skupštine kad je u pitanju konstituisanje, da je predsedavajući – koji je na tom mestu, ne zahvaljujući izboru i glasovima, nego krštenici – zloupotrebio poziciju i održao jedan politički govor dostojan tribine u Malom Mokrom Lugu, od koje je pobegao, i to nije korektno“, kazao je šef poslanika naprednjaka.

Dodao je da postoje pravila i procedure, i da predsedavajući parlamenta kada želi da se obrati mora da siđe u poslaničke klupe i bude jednak sa ostalim poslanicima.

Jovanov je skrenuo pažnju i na to da nijednom drugom poslaniku u tom trenutku nije bio uključen mikrofon, jer im još nisu bili potvđeni mandati, te da niko nije mogao da odgovori na Jankovićev govor.

Najavio je da će Srpska napredna stranka već sutra reagovati i ukazati na poverdu Poslovnika.

„Vučić da ostane predsednik SNS jer je najbolji među nama“

Jovanov je, odgovarajući na pitanja novinara, izrazio nadu da će se Aleksandar Vučić predomisliti i ostati na čelu Srpske napredne stranke.

„Želimo da ostane jer je najbolji među nama i postigao je fantastične rezultate za ovu zemlju“, kazao je Jovanov i dodao da Vučić ne krši Ustav time što je istovremeno predsednik i stranke i države.

Jovanov je rekao i da će zamenik šefa poslaničke grupe SNS biti Marina Raguš, sekretar Nevena Đurić, kao i da će pored Vladimira Orlića koji će biti predložen za predsednika parlamenta, Sandra Božić biti kandidat naprednjaka za potpredsednicu Skupštine.