Jovanov: Poslanici nisu postigli dogovor o rasporedu sedenja u parlamentu

Vesti 29. sep 202214:25 8 komentara
Vesna Lalić/Nova.rs

Predsednik Administrativnog odbora Skupštine Srbije Milenko Jovanov najavio je da će, pošto nije postignut dogovor između poslaničkih grupa o rasporedu sedenja poslanika u segmentu dva, u velikoj sali Doma Narodne skupštine, uputiti predlog odluke o rasporedu sedenja, "kako bi stavili tačku na to pitanje".

„Imajući u vidu da zajedničkog dogovora nema, uputiću predlog odluke o rasporedu sedenja u velikoj sali za narednu sednicu, kako bismo stavili tačku na ovo pitanje, da se na nekoj od narednih sednica zna ko gde sedi i da se svi pridržavamo toga“, rekao je Jovanov na sednici Administrativnog odbora.

Povezane vesti

Jovanov je podsetio da je na prethodnoj sednici Administrativnog odbora konstatovano da u segmentu dva velike sale u Domu Narodne skupštine postoji neslaganje u vezi sa rasporedom sedenja poslanika četiri poslaničke grupe i to poslaničkih grupa NADA-Novi DSS-POKS, Moramo-Zajedno, Zeleno-levi klub, Ne davimo Beograd, Moramo i Evropski regioni – Vojvodina, Sandžak, Preševska dolina.

On je rekao da je predsednicima tih poslaničkih grupa uputio dopis radi dostavljanja predloga rešenja oko rasporeda sedenja, dodavši da se na osnovu odgovora koji je Odbor dobio vidi da „poslaničke grupe nisu pokušale da naprave nekakav dogovor“.

„Ovo kako sada trenutno sedimo stvar je dogovora sa konstitutivne sednice“, rekao je Jovanov.

Zamenik šefa poslaničke grupe NADA-Novi DSS-POKS Vojislav Mihailović rekao je da bi, kada se odlučuje gde će sedeti poslanici, kriterijum trebalo da bude „po snazi ili broju poslanika“ poslaničke grupe.

„Vidimo da su prednja mesta kao najvažnija, onda mislim da koaliciji NADA ta mesta i pripadaju“, rekao je Mihailović i naveo da „ukoliko se zauzima drugi stav nije korektno da se izdvaja segment dva“.

On je rekao da, ukoliko ne postoji saglasnost poslaničkih grupa oko sedenja poslanika, Administrativni odbor mora da zauzme stav koji će biti obavezujući za taj segment.

„Ako ne bude zauzet normalan kriterijum postavićemo pitanje čitave sale, da se raspravlja o svim segmentima u sali, šta vas je rukovodilo da bude upravo ovakav raspored“ rekao je on.

Šef poslaničke grupe Zeleno-levi klub, Ne davimo Beograd, Moramo Radomir Lazović rekao je da se ta poslanička grupa „slaže sa onim što je bilo doneto za konstitutivnu sednicu“.

„Mi bismo da ostane ovako. Sa našim koalicionim partnerima ćemo se dogovoriti ako budemo imali neke razlike, da oni eventualno uzmu donji deo, da mi uzmemo gornji deo“, rekao je Lazović.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare