Jovanov: Vlada će raditi u vanrednim okolnostima – zato neophodna reorganizacija

Vesti 18. okt 202215:02 4 komentara
N1

Predsednik poslaničke grupe "Aleksandar Vučić- Zajedno možemo sve" Milenko Jovanov izjavio je da je osnovni zadatak buduće vlade Srbije da sačuva samostalnost i slobodu Srbije u okolnostima kada se sa svih strana na Srbiju vrši pritisak i osporava pravo građanima da odlučuju kakvu vladu žele."Vlada ima zadatak da nastavi ekonomski rast. Želimo realizaciju plana 20-25 koji će iz temelja promeniti uslove života u Srbiji", rekao je Jovanov obrazlažući predlog izmena i dopuna Zakona o ministarstvima koji podrazumeva da vlada ima 25, umesto dosadašnjeg 21 resora. On je kazao da će nova vlada funkcionisati u vanrednim okolnostima, pa neke oblasti moraju biti reorganizovane.

On je ponovio da se planira povećanje plata i penzija, povećanje minimalne cene rada na 40 hiljada dinara kao i smanjenje nezaposlenosti.

Povezane vesti

Jovanov je dodao da se Srbija kao i ostatak sveta nalazi u vanrednim okolnostima i sukobu koji ima odlike svetskog rata, ali da se i u takvim okolnostima očekuje da vlada nastavi realizaciju svih započetih projekata.

Kada je reč o predloženim ministarstvima, Jovanov je obrazložio da će Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija biti podeljeno na nekoliko resora, pre svega zbog želje da se objedine unutrašnja i spoljna trgovina.

Logično je, kaže, da telekomunikacije i informisanje budu objedinjeni jer „većinu vesti dobijamo sa medija koji nisu tradicionalni, novine radio i tv polako odlaze u drugi plan a primat imaju društvene mreže, portali i podkasti.“

Jovanov je naveo da će se to ministarstvo baviti medijskom strategijom, dok će kultura biti odvojena.

„Kultura će biti posebno ministarstvo jer smatramo da treba nastaviti sve što je dobro započeto. Posle deset godina nerada otvoreni su Narodni muzej i Muzej savremene umetbosti, ali urađene su i druge stvari u jačanju nacionalnog dostojanstva Srbije“, rekao je Jovanov i najavio izgradnju spomen kompleksa žrtvama NDH.

Jovanov je u ime predlagača objasnio i da će Ministarstvo za javna ulaganja objediniti sve poslove na velikim investicijama u škole, bolnice, odnosno da će biti objedinjeno sve što je do sada radila Kancelarija za javna ulaganja.

Dodao je da nauka, tehnološki razvoj i inovacije takođe zaslužuju posebno ministarstvo, jer je važno da Srbija ide u korak sa svetom.

Izvor: RTS

Jovanov je dodao da je ova sednica priprema za važne poslove formiranja vlade koja poslanicima predstoji sledeće nedelje.

Početak rasprave obeležila su brojna pozivanja na povredu poslovnika, jer su poslanici opozicije ukazivali da je predsednik tri puta ponavljao glasanje o stavljanju ovog zakona na dnevni red po hitnom postupku, a trebalo je da proglasi pauzu i pozove poslanike većine da se vrate u salu.

Poslanici su tražili da Vladimir Orlić kaže da li elektronski sistem sada radi ili ne radi, odnosno iskazali sumnju u način na koji se glasalo na početku sednice.

Orlić je svima odgovorio da njemu na monitor nisu stizali rezultati u tom trenutku i da on ima poverenja u skupštinske službe koje su mu na papiru donele rezultate glasanja.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare