Jovanović: Ambasador Šib da bude opozvan ako ne povuče izjavu o bombardovanju

Vesti 08. apr 202112:16 31 komentara
N1

Predsednik Demokratske stranke Srbije (DSS) Miloš Jovanović zatražio je danas da nemački ambasador Tomas Šib bude opozvan ili proglašen personom non grata ukoliko ostane pri svojoj izjavi da je bombardovanje SRJ 1999. godine bilo opravdano i da je izvedeno sa ciljem sprečavanja humanitarne katastrofe i genocida na Kosovu.

„Srbija želi da ima najbolje moguće odnose sa svim državama sveta, uključujući i Nemačku, ali skandalozne izjave ove vrste takvim odnosima nimalo ne doprinose. Zbog toga ambasador Nemačke mora u najmanju ruku biti hitno pozvan na razgovor u Ministarstvo spoljnih poslova. Jedno je sigurno, ako Šib ostane pri svojim izjavama, više ne može biti dobrodošao u Srbiji i mora biti opozvan ili biti proglašen personom non grata“, ocenio je Jovanović u pisanoj izjavi.

Ambasador Nemačke u Beogradu Tomas Šib izjavio je ranije da je bombardovanje Jugoslavije 1999. godine kontroverzno pitanje, ali da je reakcija bila potrebna jer je trebalo sprečiti humanitarnu katastrofu i genocid na Kosovu.

Jovanović je dodao da je Šib izneo „krajnje drsku neistinu“ pokušavajući da opravda NATO bombardovanje Srbije tvrdnjom da je cilj bio sprečavanje „humanitarne katastrofe i genocida na Kosovu“.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare