Jovanović Ćuta: Ekološka situacija u Srbiji veoma loša, zakon se ne primenjuje

Vesti 10. feb 202314:26 3 komentara
Tanjug / Rade Prelić

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za zaštitu životne sredine Aleksandar Jovanović rekao je ambasadoru Norveške Jornu Eugenu Gjelstadu da je ekološka situacija u Srbiji veoma loša i da Zakon o zaštiti prirode iako dobar, ne daje rezultate, jer se u praksi gotovo ne primenjuje, saopštila je Narodna skupština.

Jovanović je kazao da je njegova ideja da se sednice Odbora održavaju van Narodne skupštine, odnosno na onim mestima gde se građani susreću sa ekološkim problemima, kako bi građani uzeli aktivno učešće u raspravi i iznalaženju rešenja, međutim, kako tvrdi, nije naišao na razumevanje članova Odbora iz skupštinske većine.

On se saglasio sa ambasadorom u vezi sa potrebom korišćenja obnovljivih izvora energije, ukazavši na nedovoljno iskorišćen potencijal geotermalnih izvora i solarne energije.

Ambasador je istakao značaj komunikacije sa građanima i organizacijama civilnog društva, jer je povećanje svesti građana o značaju očuvanja životne sredine i transparentnost u radu institucija, ključ uspeha za ekološku zaštitu.

Gjelstad je naglasio da Srbija treba da uradi procenu poljoprivredne i organske proizvodnje, da smanji upotrebu uglj, i poveća učešće obnovljivih izvora energije u energetskom sistemu, kroz izgradnju vetroparkova, veće korišćenje solarne energije, ali i vodnih resursa koje Srbija ima.

Govoreći o vodnim resursima, Jovanović je rekao da će pokrenuti inicijativu da oni postanu ustavna kategorija, a kao jedan od načina za uspostavljanje saradnje sa lokalnim zajednicama predložio doniranje solarnih panela porodicama koje na Staroj planini žive bez struje.

„Na taj način ne samo da bi se pokrenula saradnja dve zemlje na polju ekologije, već bi i građani na praktičnom primeru mogli da se upoznaju sa prednostima korišćenja obnovljivih izvora energije, u ovom slučaju solarne“, kazao je Jovanović.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare