Osude izjave Miloša Jovanovića kojom je uvredio novinarku N1

Vesti 09. dec 202217:12 > 10. dec 2022 09:18 192 komentara
N1

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, ali i narodni poslanik Aleksandar Jovanović Ćuta osudili su izjavu lidera Nove DSS Miloša Jovanovića, izrečenu na konferenciji za medije u četvrtak, kojom je uvredio novinarku N1 Eminu Kovačević. Lider SSP-a Dragan Đilas izjavio je da se zbog ovakvih izjava "svaka devojka, žena u Srbiji može osetiti poniženo i uvređeno".

„Niko vas ne pita za koliko novca biste vi spavali sa svima nama, jer bi to bilo krajnje uvredljivo pitanje, ispod svakog nivoa“, rekao je tada Miloš Jovanović odgovarajući na pitanje novinarke.

Poverenica Janković je u pisanoj izjavu naglasila da je lider Novog DSS-a „upotrebio krajnje degutantno, neprimereno, mizogino i seksističko poređenje“.

„Uz sve ograde koje su upotrebljene, izgovoreno predstavlja uvredu žena i diskriminaciju na osnovu pola. Ovakvo poređenje ne bi bilo napravljeno da je pitanje postavio muškarac, pri čemu suptilan način i izneta ograda od postavljenog pitanja ne umanjuje težinu rečenog“, naglasila je poverenica.

„Svi učesnici u javnom i političkom životu imaju dodatnu obavezu da se uzdrže od izjava kojima se vređaju, ponižavaju ili uznemiravaju žene, imajući u vidu da se žene u Srbiji svakodnevno suočavaju sa diskriminacijom i nasiljem“, zaključila je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Poslanik Zeleno-levog kluba Aleksandar Jovanović ocenio je izjavu predsednika novog DSS-a kao bizarno poređenje i javno omalovažavanje.

„Dajemo podršku novinarki N1 Emini Kovačević i svim ostalim ženama u medijima koje konstantno trpe omalovažavanja i pretnje“, poručio je Aleksandar Jovanović u pisanoj izjavi i rekao da zahteva da se Miloš Jovanović javno izvini novinarski.

Redakcija N1 osuđuje neprimereno vulgarni nastup Miloša Jovanovića.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare