Jovanović: Manje novca potrebno za rešenje zagađenja, nego za lečenje obolelih

Vesti 08. feb 202213:24 > 14:18 3 komentara

Milenko Jovanović iz Nacionalne ekološke asocijacije izjavio je za N1, govoreći o pitanju zagađenja vazduha, da je, da bi se to sredilo potreban veliki novac i vreme, ali napominje da je "taj novac daleko manji od troškova lečenja obolelih, od prevremeno izgubljenih života". "U Beogradu je možda i 2000 prevremenih smrti godišnje od zagađenja", kaže i pita "šta je prioritet - stadion ili mere".

Kako je rekao, misli da je prvi put neko u svetu objavio 1. januara podatke za prethodnu godinu.

„Sa svim relevantnim i dostupnim podacima iz automatskog monitoringa koji vodi Agencija za zaštitu životne sredine, zahvaljujući aplikaciji xEco, koju je napravio naš Dejan Lekić. Oni samo pokazuju da bez obzira kako se institucije i predstavnici vlasti upinju da kažu da su učinili nešto za upravljanje kvalitetom vazduha, praktično nije urađeno ništa“, kaže on.

Dodaje da je vazduh i dalje treća kategorija, odnosno prekomerno zagađen, u svim mestima gde se meri adekvatno.

„Prema analizama koje su urađene, dostupne su svima, ti rezultati prikazani u izveštaju NEA ne mogu da se ospore, to će biti prikazano i u državnom izveštaju za 5,6,7,8 meseci – to su pre svega Novi Pazar, koji ima stanicu svega dve godine, automatsku, Valjevo, standardno, koje i pored toga što ima toliko loš vazduh, odnosno 152 dana prekoračenja od dozvoljenih 35 tokom godine pm10 čestica, nema mera“, kaže on.

Mišljenja je da su „građani daleko svesniji od onih koje plaćaju da umesto njih misle i da ih štite od prekomerno zagađenog vazduha“.

„Građanske akcije su pre svega pritisak na uspavane institucije koje ne rade svoj posao, a dobijaju plate od građana, a još im nisu uručili otkaze zbog nečinjenja. Građani znaju gde je problem, ali dobijaju odgovore da je tako i pre bilo, ili uradićemo, podići ćemo kredite, ne, mogli smo već odavno da počnemo, ako ništa od ove ili prošle godine, da se smanjuju izvori aerozagađenja, ložišta, saobraćaj, industrija… Naravno da su Bor i Smederevo crne tačke po industrijskom zagađenju, tako ostaje nažalost, bez donošenja mera“, kaže on.

Potvrđuje da je da bi se to sredilo potreban veliki novac i vreme, ali napominje da je „taj novac daleko manji od troškova lečenja obolelih, od prevremeno izgubljenih života“.

„U Beogradu je možda i 2000 prevremenih smrti godišnje od zagađenja“, kaže i pita „šta je prioritet – stadion ili mere“.

Smatra da je građanska svest na nižem nivou od one institucionalne.

„Primer mora da da država, a ne građani. Nažalost vojvođanski pokrajinski monitoring nije dostupan javnosti onlajn već dve godine, to su bili neki tehnički problemi koji ne mogu da se opravdaju ničim, građani to imaju, a oni nemaju, kako je to moguće“, pita on.

Prema njegovim rečima, „menadžment Agencije nije na vreme sproveo javnu nabavku za servisiranje, nije rađena kalibracija dva puta godišnje, nego samo jednom“…

„Kada je bila korona 2020. godine je bolje funkcionisalo nego prošle, bili su pouzdaniji podaci. Posle 13 meseci otkad su samovoljnom odlukom menadžmenta umanjeni kriterijumi, verovatno da bi građani dobili blažu informaciju. Umesto da se bolesnik leči sa visokom temperaturom, vi kažete – sad je 38 normalna, a ne 36,7, eto to je urađeno“, kaže on.

Dodaje da „kvalitet vazduha nažalost zavisi i dodatno od meteoroloških parametara“.

„Meteorologija ne zagađuje vazduh, ali može da pogorša“, kaže Jovanović.