Novinarka KRIK-a o Jovanjici: Nedolazak advokata poznata strategija za odlaganje

Vesti 06. maj 202118:32 > 19:30 5 komentara

Odlaganje pripremnog ročišta u postupku "Jovanjica 2" nije bilo očekivano, ali nedolazak advokata je uvek dobra strategija za prolongiranje postupka, izjavila je za N1 novinarka portala KRIK Bojana Jovanović.

„U ovim okolnostima zbog pandemije veoma lako se odlažu suđenja i zbog izolacije i samoizolacije“, rekla je Jovanović.

Povezane vesti:

Pripremno ročište u postupku u kom su optuženi pripadnici policije, Bezbednosno-informativne agencije i Vojnoobaveštajne agencije za pomaganje Predragu Koluviji, vlasniku najveće plantaže marihuane u Evropi, bilo je zakazano za danas, ali nije održano jer se za trojicu okrivljenih branioci nisu pojavili.

Jovanović napominje da su advokati izostali zbog današnje slave, ali i da je odloženo sutrašnje suđenje, tako da se nastavak očekuje tek krajem meseca.

U sudnici se nije pojavio ni Svetislav Bojić, jedan od Koluvijinih branilaca, iako su ga novinari videli ispred zgrade suda. Za novinarku Krika takvo ponašanje „nije iznenađujuće“.

Kako kaže, sudija u ovom postupku ranije je najavio da će nakon pripremnog ročišta odlučiti da li će spojiti ovaj slučaj sa postojećim slučajem „Jovanjica 1“, u kom su Koluvija i drugi optuženi zbog uzgajanja marihuane.

Spajanje je tražio tužilac, upravo zbog toga da ne bi došlo od opstrukcije, govori Bojana Jovanović.

„Smatrao je da ako budu dva suđenja, da će češće dolaziti do odlaganja“, rekla je ona i podsetila da se isto dešavalo u slučaju protiv Darka Šarića.

„Koliko sam razumela advokate, oni veruju da će sudija u slučaju ‘Jovanjica’ da spoji ovo suđenje“, dodala je.

U tom slučaju, eventualni problem mogao bi da nastane jer što više ima optuženih, to češće može doći do odlaganja, ali sudsko veće može da spreči bilo koji vid opstrukcija, ističe Jovanović.

„Ukoliko su sudije rešene da se postupak vodi brzo i ne bude prolongiranja, ukoliko su rešeni da se slučaj ‘Jovanjica’ što pre okonča, imaju zakonske mogućnosti da utiču na to da ne dođe do čestih opstrukcija“, kaže ona.

Na pitanje o mogućnosti legalizacije marihuane, kaže da je to „na nivou spekulacije“ i podseća da je ministar policije negirao da će do toga doći.

„Ne bi trebalo da se bilo kako odrazi na ovaj slučaj“, dodala je novinarka Krika.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare