Jovanović o Proglasu: Pitanje budućnosti, jer predamo li KiM, nemamo više državu

Vesti 05. okt 202221:25 248 komentara

Miloš Jovanović, predsednik Novog DSS, govoreći o Proglasu za odbranu Kosova i Metohije, kaže da se radi o pitanju budućnosti. "Predamo li Kosovo, nemamo više državu, nemamo ekonomiju, nemamo ništa - imamo nestabilnost narednih 50 godina", kaže. Navodi da će nakon izražavanja tog stava u deklaraciji verovatno biti i nekih akcija. "Predamo li KiM zbog naše slabosti, otvoriće nam se i niz drugih teritorijalnih pitanja", dodaje. Adresa za pomoć su Rusija i Kina, navodi, ali dodaje da ukoliko se desi da one priznaju secesiju - da više neće biti saveznici.

Dveri, Zavetnici, Novi DSS, POKS i Narodna stranka, stale su zajedno u odbranu Kosova i Metohije, uz jedan broj intelektualaca. Naime ove partije usvojile su zajedničku deklaraciju – da je jedino rešenje za Srbiju potpuna reintegracija Kosova u ustavno-pravni poredak Srbije, sa punim suverenitetom Srbije na KiM.

Na pitanje da li time što se pominje reintegracija u proglasu priznaju realnost da to nije sastavni deo Srbije, Jovanović navodi:  „To je sastavni deo, formalno – pravno, koji je izvršio secesiju i o tome se i radi – da morate da ga reintegrišete u ustavnopravni poredak naše zemlje, ni manje ni više“.

Kaže da je funkcija proglasa „podjednako važna koliko i jednostavna – da se podseti na činjenicu da su Kosovo i Metohija sastavni deo naše zemlje i prema važećem pravu i prema našoj istoriji i svemu šta jeste naš narod“.

Povezano:

Gost emisije „Iza vesti“ kaže da mu se čini da se ta činjenica poslednjih nekoliko godina zaboravlja, da to čini dobar deo medija, dobar deo političkih elita, ali da je „narod tu zdrav“ tj. da kad pričate sa narodom „tu nema dileme“. „Slušali smo i priče gotovo pre dve godine o razgraničenju, od Aleksandra Vučića, to je otišlo u stranu – verovatno zato što nije moguće, a sada slušamo minimalističke priče, pa i Dragan Đilas je govorio – samo nećemo priznati KiM. Pa, ljudi, to nije dovoljno, to se podrazumeva, moramo aktivno da radimo na reintegraciji“, navodi.

Na konstataciju da Albanci sa Kosova ne žele da žive sa nama, kaže da je to neka vrsta „argumenta realnosti – kao što Srbi u BiH ne žele da žive u BiH, pa ih niko ništa ne pita“. Gost N1 navodi da se ne pita ko šta i koliko želi i da nije jedino to relevantno kada je u pitanju realnost, da je relevantna „i naša volja da nikad ne priznamo secesiju Kosova, relevantno je međunarodno pravo i Rezolucija 1244“.

Na podsećanje da se u uvodu te rezolucije pominju i žrtve i humanitarna situacija na Kosovu, da se takođe osuđuju svi akti nasilja protiv civilnog stanovništva, predsednik Novog DSS kaže:  „Osuđujem i ja. Ali ono što je najvažnije što kaže – Kosovo je sastavni deo Srbije“.

Na podsećanje da postoji masovna grobnica u Batajnici sa više od 900 tela Albanaca, Jovanović pita – „koliko imamo otetih Srba, Srba bez organa, koliko vojske, policije, civila pobijenih 1996, 1997. i 1998, koliko zaseda našoj vojsci“. I dodaje da u svakoj borbi ima žrtava sa obe strane. Na konstataciju da oni (Priština, Albanci) sa time treba da se suoče, a da mi u komšiluku imamo masovnu grobnicu i da sa tim mi treba da se suočimo, Jovanović kaže da „ako se jedan narod na Balkanu suočio sa žrtvama koje je napravio – to je srpski narod“, navodeći da je bilo suđenja, Hag… „Ko je ikada od albanske strane, hrvatske strane, muslimanske strane u BiH rekao išta slično onom što smo mi radili? Čak i naše vlasti ponekad i preteraju“, dodaje.

Kaže da su Albanci građani Srbije i da će se tako prema njima ponašati a da su zato smo predvideli „suštinsku autonomiju koja im nikad nije bila oduzeta“.

Jovanović smatra da smo u mnogo manje lošoj situaciji, kao Srbi za borbu za KiM, nego što su Albanci bili 1912. godine „pa su promenili to, jer se prosto nisu odricali ideje da tu naprave nešto svoje“.

Na podsećanje da se pre nekoliko meseci zalagao da se zabrani Mirdita festival, Jovanović je rekao da je „to pitanje promocije secesije KiM“, a ne, kako on smatra, festival koji se bavi kulturom. „Kada imate razne teroriste ili zastavu UČK – nije to moje tumačenje… Kosovska kultura ne postoji, postoji albanska kultura i srpska kultura, čak i turska kultura na Kosovu“, naveo je.

Braniti „svim sredstvima“ i „ko vam priča o ratu“

Jovanović je u Skupštini rekao da svim sredstvima treba da se poslužimo kad je u pitanju Kosovo, a upitan da li to znači i ratom kaže. „Ne, ne. Tako nešto morate da kažete da biste očuvali mir. Imate jednu staru poslovicu – „spremaj rat da bi imao mir“. Svaka slabost ove države – a slabost je reći „ovo je realnost,“ „ovo je izgubljeno“, slabost je imati slabu vojsku, slabost je reći „nećemo se nikad tući“ – će dovesti do nestabilnosti i rata. Jake države imaju mnogo veće šanse da očuvaju stabilnost i nacionalne interese“, dodaje.

Na konstataciju da smo okruženi zemljama koje su u NATO, a na pitanje sa kim misli da treba da ratujemo – kaže – ko vam priča o ratu: „Da se izbegne rat. Ako kažemo nećemo ništa da radimo, onda nakon Kosova doći… Bitno je reći da ćete, ako zatreba, iskoristi sva sredstva koja stoje na raspologanju bilo kojoj državi“.

On navodi da do 1989. i 1990. „ništa nismo radili“ i dopustili da se razvije neka vrsta separatizma „koja nikad nije viđena u svetu“. „Mi čak nikada nismo ni ukinuli autonomiju KiM. Autonoimija je suspenodvana 1990. kada su u pokrajinskoj skupštini proglasili republiku“, navodi.

Na pitanje kako je bilo Albancima u toj državi, Jovanović smatra da je njima bilo odlično. Mišljenja je da „nijedan narod nije imao takvu autonomiju nigde na svetu“, ali oni nisu hteli autonomiju već svoju državu“, navodeći da to zna „bolje od njih“, i da je čitao celu njihovu literaturu, pa i Ibrahima Rugovu. „Hteli su da izvuku našu teritoriju iz naše države i ništa više“, dodao je.

Jovanović navodi da je moguće da će posle proglasa i izražavanja stava, kaže, biti i nekih akcija.

Na pitanje da li zaista veruje da je to budućnost, navodi: „Ako ovo nije budućnost, mi više državu nećemo imati. Imaćemo ratove, nestabilnost, jer ako se predamo ovde… Na stranu naš identitet koji je protkan kosovskim zavetom, da ostavimo i to po strani – predamo li KiM zbog naše slabosti, otvoriće nam se i niz drugih teritorijalnih pitanja“.

Na podsećanje da se ne može ući na Kosovo dok se njihovom službenom licu ne pokaže dokument, Jovanović navodi da nema bez države Srbije Srba na KiM i pita –  ko će da ih štiti. „Realnost je da Srbija ima škole i naše zdravstvo, da smo do 2013. imali sud u severnoj Mitrovici – to što ga je ova vlast ukinula, to je drugo pitanje“, kaže, ocenjujući „da smo od 2008. godine vodili pogrešnu politiku“.

Upitan o stavu Ustavnog suda o Briselskim sporazumima, kaže da Ustavni sud „nije rekao ništa“, da je „pobegao da da odgovor“, jer se „na prvu loptu“ vidi da je Briseski sporazum protivustavan.

Adrese za pomoć Rusija i Kina, „ako nekad priznaju secesiju, neće nam biti saveznici“

Potpisnici proglasa, prenosi Jovanović, smatraju da su adrese za pomoć – Rusija i Kina. „Zahvaljujući Ruskoj Federaciji i NR Kini, Rezolucija 1244 je na snazi, one nas nisu bombardovale, nisu podržavale secesiju, oni su nam objektivni saveznici“, kaže Jovanović dodajući da nas Zapad „gura da priznamo secesiju Kosova“, da je, nažalost, izvršio nasilje  – „to su sve činjenice, u tome nam nisu prijatelji“.

Kaže da i pitanje EU treba otvoriti jer u EU možemo samo ako priznamo secesiju Kosova, dodajući da je to više puta rečeno, a da je nemački kancelar Olaf Šolc poslednji to jasno rekao.

Na pitanje kako francuski đak sa takvim profesionalnim i obrazovnim bekgraundom može da voli više dve diktature nego demokratije, kaže da ne voli više dve diktature, nego voli Srbiju. Ja saveznike tražim kod onih zemalja koje imaju razumevanja za naš stav, dodao je. Rekao je da ako nekad priznaju secesiju Kosova, „neće nam biti saveznici više i da je to jasno“.

Jovanović navodi da je druga tačka proglasa najznačajnija, koja glasi – nema više ustupaka Albancima. „Treća stvar, jačanje srpskog korpusa – zašto ne kupimo hotele na Šari mi, ako treba preko nekih posrednih lica. Četvrta stvar, politika povlačenja priznanja, jel dala rezultate? Veći deo čovečanstva, planete nije priznao secesiju KiM i demografski i brojčano, po broju zemalja… Peta tačka – mora se garantovati bezbednost našem narodu u svakom trenutku, mora Kfor da zna da ukoliko krene napad na naše ljude, da ako oni ne intervenišu, da ćemo mi biti prinuđeni to da uradimo. Godine 2004. im je trebalo dan i po do dva dana, onda su uradili posao, ali dva dana su pustili divljanje i ubistva. Ovo je pitanje budućnosti. Predamo li Kosovo, nemamo više državu, nemamo ekonomiju, nemamo ništa – imamo nestabilnost narednih 50 godina“, zaključio je Miloš Jovanović u emisiji „Iza vesti“.