Jovanović: Palma nije jedini srpski „domaćin“, to je prokletstvo vlasti

Vesti 29. apr 202110:11 > 10:1614 komentara

Novinarka "Novog magazina" i "Danasa" Jelka Jovanović kaže za N1 da Dragan Marković Palma nije jedini srpski "domaćin". "To je prokletstvo vlasti, jer kad dođes u posed te moći, misliš da ne postoje granice i da su svi tu zbog tebe i da moraju da rade ono što ti kažeš. Kad bi novinari bili pošteni, priznali bi da su prisustvovali mnogim bahanalijama u različitim mestima", kaže ona.

Jovanović je saglasna sa tezom da u Srbiji postoji mnogo lokalnih moćnika i da može da se desi da još ovakvih slučajeva ispliva na površinu kao što je slučaj sa Palmom.

Povezane vesti:

Ona kaže da je žrtvama teško da se odvaže da kažu šta im se desilo, posebno ako preko puta imaju moćnika.

„Žene ćute iz nekoliko razloga, jedan je strah, da se nešto može ponoviti, zatim strah od sramote, strah da institucije neće biti na strani žrtve, kao što obično i nisu. Žene ćute jer veruju da se ništa ne može promeniti. Čak i kada žrtva deluje vrlo otresito u javnom nastupu, ona je sitna pred nasilnikom. Imamo i atmosferu medijskog linča, pogledajte Milenu Radulović, Mariju Lukić, šta je prošla ja joj se divim“, kaže Jovanović.

Stranka slobode i pravde je saopštila da je jedan od svedoka koji je očevidac događaja u slučaju „Palma“ o podvođenju devojčica, devojaka i žena izložen je svakodnevnim pritiscima i pretnjama, Jovanović ističe da je to očigledno otvorena pretnja.

„Setimo se šta je rekla Sanda Rašković Ivić, mada sam ja saglasna sa pravnicima, treba poštovati prezumpciju nevinosti, ima pravo na punu zaštitu i Marković, ali pre svega žrtve. Pitala sam Mariniku Tepić zašto prvo nije otišla u tužilaštvo pa tek onda izašla javno, ona kaže da se videlo šta se dešavalo sa svim dokazima i da nijedan slučaj nije otvoren. Ovde je osetljiva stvar u pitanju, jer je moguće da su uključene i maloletnice“, kazala je Jovanović.

Povodom nastavka dijaloga Srbije i Kosova u Briselu, kosovoski premijer Aljbin Kurti rekao je da ne dolazi na sastanak, ali da će učestovati na samitu Zapadnog Balkana, Jovanović kaže da Kurti zauzima čvrtsu i jaku poziciju.

„On je rekao da nije dobio poziv, traži poštovanje i dobiće ga. I za Evrospku uniju i za ceo svet to je pregovor dve ravnopravne državne jedinice, bez obzira što Srbija ne priznaje Kosovo. Problem Srbije i Kosova je jedno od gorućnih mesta u ovom delu Evrope“, smatra Jovanović.

Komentarišući medijsku sliku u Srbiji, kaže da je ključni problem to što građani ne traže da se ona promeni.

„Građani su navikli na ovo anesteziranje sa televizija sa nacionalnim frekvencijama, ja sam se naterala da gledam Treći dnevnik onog dana kada je rečeno da je istraga u slučaju Palma prebačena u Kraljevo, u celom dnevniku je spomenuto samo ono što je Vučić rekao RTS-u. Prosečan gledalac nema pojma šta se tu dešava, to je problem, što ljudi su dovedeni u situaciju da ni ne žele promenu“, smatra Jovanović.

Komentarišući medijsku sliku u Srbiji, kaže da je ključni problem to što građani ne traže da se ona promeni.

Jovanović se nada da će doći do najavljenog popuštanja epidemioloških mera, jer kako kaže „dolazi lepo vreme i svi ćemo biti vakcinisani“.

Komentari

Vaš komentar