Jovanović: Planira se rušenje istorijski vrednih zgrada prekoputa parka Manjež

Vesti 15. feb 202210:22 > 10:29 8 komentara
nikola jovanović
N1

Direktor Centra za lokalnu samoupravu Nikola Jovanović upozorio je da je planirano rušenje istorijski i arhitektonsko vrednih zgrada u Ulici Svetozara Markovića, prekoputa parka Manjež, kako bi na njihovom mestu bio igrađen stambeno-poslovni kompleks. Gradski urbanista Marko Stojčić, međutim, tvrdi da će ti objekti biti sačuvani.

Jovanović je, gostujući u Novom danu TV N1, rekao da su odbornici Skupštine grada Beograda juče usvojili Plan detaljne regulacije bloka između ulica Nemanjine, Svetozara Markovića, Kralja Milana i Kralja Milutina, „jedan od retkih koji je star čitav vek“.

PROČITAJTE JOŠ:

Na tom mestu, kako je dodao, planirana je izgradnja stambeno-poslovnog kompleksa, što podrazumeva rušenje istorijski i arhitektonski vrednih zgrada – dva objekta Gradske štedionice na raskrsnici sa Ulicom kralja Milana, i zgrade u kojoj se nalazi kultna kafana „Manjež“.

Jovanović je poručio da Beograd „nije nastao na pesku kao Dubai“, već je grad koji je star 2.000 godina, i da bi svi trebalo da imaju uvid u njegovu istoriju i kulturu.

Na pitanje da li je rušenje objekata prekoputa parka Manjež izvesno, Jovanović je rekao da strahuje da jeste ukoliko se nešto ne promeni na izborima u aprilu.

„Vladajuća većina je juče usvojila plan, neka nova odbornička većina ga može poništiti i doneti novi, ali to već postaje stvar politike. Beograđani će početkom aprila odlučivati o tome žele li da Beograd da zadrži svoj duh ili da liči na jeftinu kopiju Dubaija“, poručio je on.

Jovanović je naglasio da privatni investitori uvek žele veći profit, ali da je na gradskoj vlasti i odbornicima u Skupštini grada, da definišu šta je privatni, a šta javni interes.

Stojčić: Objekti će biti apsolutno sačuvani

A da je odbornička većina ipak u ovom slučaju odbranila javni interes tvrdi gradski urbanista Marko Stojčić. On je na jučerašnjoj sednici podsetio da je raspisivanjem javnog konkursa definisano nekoliko rešenja za uređenje tog dela grada.

„Plan treba da reguliše tretman Slavije, koji nije završen, kao i tretman objekata koji imaju status kulturnog nasleđa, tačnije koji se nalaze prekoputa parka Manjež i koji će apsolutno biti sačuvani“, kazao je Stojčić.