Jovanović: Pokret Ekološki ustanak izlazi na izbore na svim nivoima

Vesti 11. nov 202119:01 > 21:31 84 komentara

Pokret Ekološki ustanak doneo je odluku da izlazi na izbore na svim nivoima, zakazanim za proleće 2022. godine, potvrdio je predstavnik tog pokreta Aleksandar Jovanović Ćuta.

Povezane vesti:

„Potpuno smo svesni da je da je ovo u šta ulazimo prljavije od rakitskog blata, šuta na Revi i toksičnije od koncetrovane sumporne kiseline Rio Tinta. Doneli smo tu odluku sa jednim osnovnim motivom, a to je da otklonimo uzrok najvećeg zagađenja u Srbiji, a to je režim Aleksandra Vučića. Zato izlazimo na izbore“, izjavio je Jovanović Ćuta za list Danas.

Uoči predstavljanja pokreta Ekološki ustanak u Beogradu, on je kazao da je program Pokreta pre svega baziran na ekološkoj platformi odbrane životne sredine, prirode i ljudi.

Prema njegovim rečima, Pokret želi da spreči da Beograd ostane bez vode na Makišu, Rio Tinto, ali i „da strana kompanija, (ministarka rudarstva i energetike) Zorana Mihajlović i Aleksandar Vučić raseljavaju ljude koji nas hrane“.

„Ono za šta se zalažemo, takođe osnovni cilj, jeste da Zakon o zaštiti prirode bude iznad svih zakona. Dakle, mogu infrastrukturni projekti, građevinarstvo, energetika, saobraćaj, radna mesta – da, ali pod jednim uslovom – da nema trovanja“, rekao je Jovanović Ćuta.

Podrška ZZS i Otvorene građanske platforme Akcija

Stranka Zajedno za Srbiju i Otvorena građanska platforma Akcija saopštili su da pružaju punu podršku i pozdravljaju odluku prijatelja iz Ekološkog ustanka da zeleni aktivizam pretoče u politčku borbu.

Smatramo da je ovakav čin iskrenih i dokazanih ekoloških aktivista neophodan u borbi za zdravu i čistu životnu sredinu i za izlazak građana iz političke apatije, jer se samo na taj način može promeniti sistem i svim građanima Srbije obezbediti normalan i pristojan život, navodi se u saopštenju.

Ističe se da će se zajedno boriti za Srbiju u Evropi, a ne za Srbiju deponiju Evrope, za poštovanje zakona, očuvanje životne sredine i obezbeđivanje elementarnog ljudskog prava na život dostojan čoveka.

Podsetimo, list Danas piše da se očekuje da Jovanović Ćuta nastupi na listi sa Ne davimo Beograd i liderom stranke Zajedno za Srbiju Nebojšom Zelenovićem, a dodaje da bi Zelenović mogao biti i predsednički kandidat te kolone, koja ima podršku poslanika evropskih Zelenih.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare