Jovanović: Postaćemo evroatlantski rezervat ako prihvatimo evropski plan za KiM

Vesti 29. jan 202314:02 149 komentara
FoNet/Milica Vučković

Lider Nove Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović ocenio je da će Srbija, ukoliko ne odbije francusko-nemački predlog za kosovsko pitanje, postati evroatlanska kolonija, odnosno rezervat.

On je na sednici Glavnog odbora stranke kazao da je neophodno da taj plan, koji je nazvao planom SAD i EU, bude „odlučno, hitno i u celini odbijen“.

Pročitajte još

Izjavio je da zvanični Beograd „golom propagandom“ pokušava da zastraši ljude sa posledicama odbijanja plana, za koji je rekao da tretira Srbiju i Kosovo kao dve suverene države.

One koji u tome učestvuju nazvao je „vojnicima tuđe imperije i večitim evropejcima“, te ocenio da rade protiv nacionalnih interesa Srbije i srpskog naroda.

„Sopstvenu parolu da nema predaje, dopunili su parolom da ima prodaje“, kazao je Jovanović.

Ocenio je da se Srbija sada nalazi „na sudbinskoj raskrsnici“ i da je, kako je kazao, pred njom izbor „opstati ili nestati“.

Smatra da su do tog „kraha kosovske politike“ zvaničnog Beograda dovele sve Vlade od 2008, te ih optužio za „laži, nesposobnost, neznanje i kukavičluk“.

Rekao je da „EU danas traži da se Srbija odrekne južne pokrajine“, te da vlast u Beogradu „nastavlja sa lažima“ i, kako je naveo, kaže da se „ne traži eksplicitno priznanje“.

Optužio je vlast da „besramno govori o prodaji vere za večeru“, te u negativnom kontekstu ocenio i izjave o „dobrovoljnim davocima tuđe krvi“ od strane, kako je kazao, onih koji 1999. nisu ni učestvovali u ratu.

Kazao je da će oni koji „potpišu ili prihvate“ taj plan počiniti „akt veleizdaje“, te istakao da će, kada Nova DSS dodje na vlast, zbog toga biti i krivično sankcionisani.

Rekao je da će se Nova DSS svim legitimnim demokratskim sredstvima, institucionalnim i vaninstitucionalnim boriti protiv francusko nemačkog predloga.

Ocenio je da je malo verovatno da će zvanični Beograd promeniti politiku, ali da bi, kada bi to uradio, imao podršku Nove DSS.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare