Jovanović: Saslušanja Hrkalović i Stefanovića skreću fokus sa ključne stvari

Vesti 24. jun 202213:18 > 22:31 16 komentara
N1

Novinarka Mreže za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) Bojana Jovanović rekla ja za N1 da je iznenađena pozivima na saslušanje nekadašnje državne sekretarke MUP Dijane Hrkalović i ministra odbrane Nebojše Stefanovića. "Saznali smo da će se tema ovog razgovora u policiji odnositi na Milenkovića, a ne na kriminalne veze Dijane Hrkalović sa klanom Veljka Belivuka, očekivali smo ozbiljnu istragu, a dobili smo pritisak na policajca i njegovu ulogu u jednom drugom slučaju - Jovanjica, za koji se vlast upire da ga odbrani i sruši optužbe i da optuženi budu oslobođeni", kaže ona.

Navodi da se skreće fokus sa ključne stvari, a to su, kako kaže, kriminalne veze.

Povezane vesti:

„Objavili smo detalje izveštaja koje tužilaštvo ima, a u kome se vidi da je Dijana Hrkalović preko jednog policajca bila u direktom kontaktu sa Belivukom, da joj je prenosio informacije, vidi se da ona naređuje da se nešto uradi ili ne uradi, tužilaštvo ima te dokaze, ali ne reaguju, pravi se spin i ide u urušavanje slučaja Jovanjica. Hrkalović je potvrdila da država podržava rušenje slučaja Jovanjica, Aleksandar Vučić je relativizovao ceo slučaj, rekavši da je marihuana legalizovana u brojnim zemljama Evrope, podržao je izlazak Koluvije iz pritvora. Zajedničko za Jovanjicu i slučaj Hrkalović, ključno je povezuje ova dva slucaja je Vladimir Đukanović, koji je advokat i Dijane Hrkalović i Koluvije. Reč je o narodnom poslaniku, koji je skupštinskim odborima za pravosuđe, učestvuje u izboru tužilaca i sudija. Jasan i direktan uticaj na pravosuđe, kada on ulazi u oba slučaja, menja se sve nabolje za optužene, menjaju se iskazi pojedinih svedoka, kreće se u njihovu korist, ne bi bilo iznenađanje da budu oslobođeni. I jedno i drugo su faktički gostovali na istom prorežimskom tabloidu, dali intervju Objektivu, oboje krivicu svaljuju na Nebojšu Stefanovića“, kazala je ona.

Sagovornica N1 kaže da Stefanović optužuje Vladimira Đukanovića da stoji iza hajke na njega.

„On je govorio da Đukanović kreira optužbe, njegov uticaj postoji – sa jedne strane on je branilac, a sa druge strane ti intervjui su izrežirani, nisu u pitanju pravi intervjui, otišli su kod Đukanovića i na Objektiv da tu govore i optužuju, a nisu intervju dali pravim, nezavisnim medijima. Nismo čuli ništa novo od Hrkalović, a u slučaju Stefanovića javnost je mogla da čuje nešto novo, prvi put je neko ko je član SNS rekao da Đukanović svojim učestvovanjem u velikim postupcima vrši pritiske na pravosuđe, Stefanović je govorio o Papiću i da je zahvaljujući vezama dobijao mnogo novca iz budžeta. Stefanović je rekao da je Papić odlazio u bunker i da se viđao sa Belivukom i odavao važne informacije Veljku Belivuku i njegovoj grupi“, dodala je ona.

Kazala je da je, za sada, apsolutno očekivano da nećemo dobiti pravne odgovore šta se dešavalo i da su optužbe Stefanovića i Dijane Hrkalović – ograničene i dogovorene.

„Nije toliko važnih detalja izašlo u javnost, to nam pokazuje da postoji sukob između njih dvoje, ali da je kontrolisan. Velika grupa je sada pred sudom, niko od ljudi iz vlasti nije procesuiran, nemamo nikog ko je odgovarao zbog toga. Verujem da će situacija malo da se umiri, ne znamo da li će doći do većeg sukoba – sve je dozirano i institucije neće preterano reagovati“, zaključila je Bojana Jovanović.

Celo gostovanje Bojane Jovanović možete pogledati u okviru emisije N1 Studio Live: