Jovanović: U subotu nove blokade puteva, a posle njih – svi u Loznicu

Vesti 10. dec 202112:22 > 15:19171 komentara

Aleksandar Jovanović Ćuta iz Ekološkog ustanka pozvao je sve građane da se sutra okupe u 13 sati kod Sava centra u Beogradu da bi opet bila organizovana blokada autoputa E75 u Beogradu od 14 do 15 sati. Blokade će biti organizovane u ukupno 40 gradova i mesta, a nakon njih - svi za Loznicu, ističe Jovanović.

On je pozvao i organizacije koje su najavile da će sutra slaviti zbog usvajanja zahteva oko zakona o eksproprijaciji i referendumu, da odustanu od slavlja i pridruže se građanima u blokadi.

Povezane vesti

Jovanović je pozvao građane da nastave zajedničku brobu do ispunjenja osnovnog cilja – proterivanja Rio Tinta iz Srbije.

On je rekao da ostaje osnovni zahtev da svi ugovori koje su potpisale sve vlasti stave narodu na uvid i da se raskinu sve ovabeveze sa Rio Tintom.

Kaže da je zahtev učesnika protesta i brisanje „đubreta od projekata Jadar iz prostornog plana Loznice“.

„Do tada – nastavak protesta i blokade“, rekao je Jovanović i pozvao ostale organizacije koje su odustale od blokada da slavlje odlože i da se pridruže organizacijama, njih 40, koje su najavile da će nastaviti proteste.

„Blokiraćemo E75, pozivam građane da dođu u što većem broju. Obratiće im se i Crni iz Šapca i Desko iz Rakite. Rio Tinto samo možemo da proteramo ako smo zajedno“, rekao je Jovanović i dodao da će blokada ovog puta trajati sat vremena – od 14 do 15 sati, budući da će sutra biti veoma hladno vreme.

N1

„Policija da obezbedi javni red i mir“

„Hladno je vreme, štedećemo energiju ljudi. A nakon sutrašnje blokade – svi za Lozicu, fokus je sednica gradske skupštine koja odbija da raspravlja o brisanju projekta Jadar iz prostornog plana, prošli put su se zaklučali. Do 15. decembra su u obavezi da zakažu sednicu. Dakle, nakon blokada, svi pravac za Loznicu, a o daljim načinima borbe ćemo vas dalje obaveštavati. Dakle, prvo blokada sutra, a onda svi pravac Loznica“, rekao je on.

On je pozvao policiju da obezbedi javni red i mir i dodao da očekuje da sutra budu tamo i da spreče svakog ko proba da koristi nasilje i izazove incidente.

Ponavljajući da je zahtev broj 1 – brisanje projekta Jadar iz prostornog plana Loznice, on je rekao da su među zahtevima i otvaranje svih medija za ljude poput Ratka Ristića, Dragane Đorđević akademika Stevanovića koji su jasno rekli na simpozijumu u SANU šta misle o tom projektu – da bi narod čuo istinu o rudniku.

Istakao je i da učesnici protesta zahtevaju i da se povuku sve prijave protiv onih koji su bili na protestu, kao i da prekinu policajci da maltertiraju ljude i dolaze im na vrata. „A protiv onih koji su batinali ljude, da se momentalno povedu sudski postupci i da se kažnjavaju po zakonu“, istakao je Jovanović.

Detaljnije u N1 Studio Live:

Komentari

Vaš komentar