Jovanović: Uvođenje sankcija Rusiji bi bilo pogubno za srpski nacionalni interes

Vesti 30. jul 202214:21116 komentara
Nova.rs/Goran Srdanov

Predsednik Novog DSS Miloš Jovanović izjavio je da bi uvođenje sankcija Ruskoj federaciji bilo pogubno za srpski nacionalni interes.

Jovanović je u emisiji „Ima reč“ Radio-televizije Vojvodine rekao kako misli da aktuelna vlast u Srbiji neće uvesti sankcije i da bi, u suprotnom, to bilo pogubno za Srbiju i geopolitički i ekonomski.

Pročitajte još

„Eventualno uvođenje sankcija ne bi bilo dobro ni za našu čast i to bi nas okrenulo potpuno ka Zapadu, a zapadna civilizacija je danas civilizacija u opadanju“, ocenio je Jovanović.

On je, u pogledu diplomatske aktivnosti Srbije na međunarodnom geopolitičkom planu, rekao da nije sve crno i loše i da aktuelna vlast „pliva diplomatski relativno dobro“.

„Ali, ostaje pitanje šta je cilj svega toga. Pitao sam predsednika Srbije da li je došlo vreme da preciziramo našu poziciju po pitanju EU. Voditi politiku ’idemo ka EU i branimo Kosovo’ nemoguća je“, ocenio je Jovanović.

On veruje da Srbija neće biti stavljena pred radikalnu odluku da se okrene u potpunosti Zapadu ili Istoku.

„Srbija mora da ostane svoja. Srbija predstavlja istok na zapadu i zapad na istoku. Imamo speceifičnu poziciju i tu poziciju, koja nije laka, treba održati“, naveo je predsednik NDSS.

Jovanović je ponovio da se ta stranka zalaže za ekonomsku, akademsku i svaku drugu saradnju sa Evropskom unijom, ali bez članstva.

Govoreći o angažmanu koalicije NADA u budćem parlamentu Srbije, čije konstituisanje se očekuje 1. avgusta, Jovanović je, kao prve buduće poteze te koalicije, naveo predlog zakona o vojnoj neutralnosti, izmene Zakona o lokalnim izborima i izmene Zakona o srpskoj književnoj zadruzi.

Jovanović, koji će biti šef poslaničkog kluba koalicije NADA, istakao je i da će NDSS predložiti osnivanje Visoke škole državne administracije u Srbiji, saopšteno je iz NDSS.

Na pitanje novinara postoji li mogućnost da NDSS bude deo buduće Vlade Srbije, Jovanović je odgovorio odrečno, tvrdeći da o tome nije bilo razgovora.

On je naglasio da u pogledu eventualne saradnje NDSS sa SNS za sada „nema dovoljno saglasnosti oko ključnih političkih stavova da bi sada došlo do bilo kojih razgovora“ i da će stranka koju vodi ostati verna „sebi i svojoj slobodarskoj tradiciji“.

Komentari

Vaš komentar