Jovanović: Više volim Vulina na čelu BIA nego nekog prozapadno orijentisanog

Vesti 03. dec 202212:40 321 komentara
Fonet/Milica Vučković

Predsednik Nove Demokratske stranke Srbije izjavio je za novine Nova da više voli Aleksandara Vulina na mestu šefa BIA "nego nekog ko je prozapadno orijentisan"

Povezano:

„Nezavisno od lika i dela gospodina Vulina iz moje političke perspektive i s obzirom na međunarodni konktekst, to nije vest koja me je šokirala. Naprotiv, u tom smislu je dobar signal. Na stranu lik i delo“, kazao je Jovanović.

Na konstataciju novinarke lista Nova da su važni i lik i delo, Jovanović navodi da je to važno u normalnim okolnostima, „ali u ovim okolnostima, gde imate ozbiljan sukob, a ja bih rekao i civilizacijski, važnije je kakav se signal šalje“. „Više volim njega na tom mestu nego nekog ko je prozapadno orijentisan“, dodao je.

Jovanović kaže da ne zna da li je Vulin proruski čovek i da to ni ne treba da bude. „Mi smo Srbi. Ponavljam, u našim okolnostima i iz perpektive politike za koju se ja zalažem i iz perspektive politike koja kaže nemojte da se svrstavate u sukobu Zapada i Rusije i u kontekstu geopolitičkog, a skoro i civičlizacijskog sukoba, ovo je dobar signal“, ocenio je predsednik Nove DSS.

Govoreći o postavljanju Aleksandra Vulina na čelo BIA, politički analitičar Cvijetin Milivojević je u Novom danu na TV N1 ocenio da postoji kontinuitet i da razume zašto je on na to mesto postavljen, podsetivši, pri tom, na jedan deo iz autobiografije predsednice JUL-a Mirjane Marković u kojoj se pominje „naoružani Vulin i Željko Mitrović“ tokom studentskih protesta 1996. godine i pripreme čuvenog kontramitinga.

Novinar nedeljnika NIN Vuk Cvijić navodi da se postavljanjem Aleksandra Vulina na mesto šefa BIA uspostavlja partijska kontrola i da se služba pretvara u partijsku policiju. „Nije normalno da neko ko vodi tajnu službu, sarađuje sa drugim službama“, kaže novinar koji podseća na slučaj priskuškivanja ruskih opozicionara i navodi da je to samo jedna od spornih stvari. Ukazuje i na „loše izgovore“ poput onog da mu je pare za stan dala „tetka iz Kanade“, da je „zaboravio“ zašto je okopavao u Jovanjici…

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare