Jovanović: Zalihe mazuta u Beogradu samo za tri grejna dana

Vesti 20. sep 202217:38 43 komentara

Nikola Jovanović iz Centra za lokalnu samoupravu izjavio je da ga je zaprepastila najava da se razmišlja o odlaganju grejne sezone u Beogradu i naglasio da se to ne radi nigde u Evropi, kao i da nema objektivno razloga za takvim paničnim merama, a dodatno bi moglo da optereti elektro - energetski sistem Srbije, jer je električna energija najprakrtičnije zamensko sredstvo u slučaju nestanka grejanja i onda se koriste grejalice, TA peći i klime. Ističe i da Beogradske elektrane nisu završile potrebne remonte, da nije obezbeđeno dovoljno rezervnih energenata, a u slučaju Beograda - to je mazut.

Naglasio je da su Beogradske elektrane obezbedile oko 9.000 tona mazuta, a da Beograd kad nema gasa – koristi 3.000 tona mazuta za dan.

Povezane vesti

„Mi smo obezbedili mazut za tri grejna dana, a sezona traje 150 dana u Beogradu“, istakao je Jovanović za N1.

On objašnjava i da je u trenutku kada je struja izuzetno skupa, a uvozićemo je do aprila, najava Beogradskih elektrana o odlaganju grejne sezone deluje kao suluda mera.

On je dodao da se eventualno kao krizna mera u Evropi pominje za daljinsko grejanje da se smanji temperatura za stepen dva, a i u našem slučaju se to najavljuje. „Nisam protiv toga, ako se smanji prosečna temperatura, dolazimo do značajnih ušteda u gasu, ali mislim da ni za tim nema trenutno potrebe“, rekao je Jovanović i podsetio da smo potpisali dugoročni ugovor sa Rusima za gas. „Mislim da za sada na tom planu nema potrebe za vanrednim merama“, kaže.

Jovanović navodi i da je jedina krizna mera koju smo za „ne daj bože“ obezbedili – dovoljne količine gasa za primarne potrošače, ali da se vraćamo na stalni refren u srpskoj politici koji glasi „loš menadžment“. Podsetio je da novi gradonačelnik prvo kaže da grad nema veze sa zimom i da je na predsedniku da obezbedi energente, pa potom najavljuje da će Beograd doneti krizni plan, pa onda da nema kriznog plana i da će mere biti preduzete kroz rebalans budžeta. Nakon toga, stiglo je i saopštenje Beogradskih elektrana o potencijalnom odlaganju grejne sezone što je mera koja je „malo blesava“ i potencijalno jako štetna, te da nije čudno da su građani zabrinuti.

On je istakao da će potrošači „ovako ili onako“ ovakvom politikom platiti ceh, jer ne samo da nisu završeni remonti, da nije obezbeđen mazut i da se predlažu besmislene stvari, već je i ove sezone trebalo da počne da radi Spalionica u Vinči, koja je trebalo da počne da isporučuje toplotnu energhiju, ali to se iz neobjašnjivih razloga nije desilo i to sada kada nam najviše treba.

Jovaović je naglasio da smo mogli ceo Konjarnik da skinemo sa gasa i prebacimo da grejemo iz otpada, kao i celu Kaluđericu. „Pitate se ko je tu lud, ali svako prebacuje odgovornost na nekog drugog“, rekao je Jovanović i dodao da je sve što su do sada nove gradske vlasti uradile – to što su skinule folije sa autobusa.

On je kao problem naveo i to da Beograd nema toplane na biomasu, da nema nijedne važne investicije za proizvodnju struje, da čak ni Spalionica u Vinči nije spremna, a da ne pominje da imamo rezerve mazuta za tri dana.

Najavljene mere štednje struje, Jovanović ocenjuje kao pozitivne i kaže da je mehanizam po kom ako smanji potrošnja struje, korisnici dobijaju popust – odlična mera. „Svi moramo biti jako odgovorni“, rekao je Jovanović.

On je podsetio da su 2011. godine nakon havarije u Fukušimi, Japanci kolektivno sproveli nacinalni plan štednje struje i da su uštedeli 15-20 odsto energije. Kaže da su tada vozovi išli sporije, a važilo je i „milion malih mera“ gde bi svako kod nas rekao to – je sitno i glupost, ali ako je organizovao nacionalno i korodinirano, može da se uštedi.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare