JP Putevi Srbije zbog neplaćanja radnika izgubilo 180 miliona dinara u sporovima

Vesti 05. jun 202307:05 13 komentara

Nakon izveštavanja N1 o kršenju radničkih prava u javnom preduzeću Putevi Srbije zbog uvođenja potpunog audio i video nadzora zaposlenih, objavljujemo novi slučaj kršenja Zakona o radu u tom preduzeću. Naime, Putevi Srbije, kako tvrde radnici, već šest godina odbijaju da im isplate smenski i noćni rad, zbog čega je to preduzeće samo u 2018. i 2019. godini platilo 180 miliona dinara na ime izgubljenih sudskih sporova.

Preduzeće Putevi Srbije već šest godina, kako tvrde radnici, odbija da im isplati smenski i noćni rad, zbog čega su radnici samo u 2018. i 2019. godini pokrenuli više od 340 tužbi protiv ovog preduzeća.

„Slala su se predutuženja, pitanja, svi organi su bili uključeni, ali je sve stajalo zato što je on tako zeleo. Tužilo je verujte mi, pitanje je ko nije tužio – vrlo malo, samo oni koji rade u administraciji i nemaju pravo da tuže, ostali su svi tužili“, govori za N1 jedan od radnika Puteva Srbije.

Mario Reljanović iz Instituta za uporedno pravo kaže da broj tužbi – ne čudi.

„To je lančani efekat kada su sigurni da postoji neko kršenje zakona, a naročito kada prvi među njima dobiju presude u svoju korist“, kaže Reljanović.

Samo u periodu od dve godine, JP Putevi Srbije isplatili su radnicima koji su ih tužili oko 180 miliona dinara sa zateznim kamatama i troškovima suđenja, svedoče dokumenti koje poseduje N1.

„Ja sam dobio oko 470.000 dinara negde tokom korone 2019/2020, dobili su svi, ja imam spisak poverenika“, kaže zaposleni u Putevima Srbije.

Reljanović kaže da preduzeće krši svoje interne akte, a takođe tu dolazi do nepoštovanja zakona.

„Poslodavac je dužan da uz svaku zaradu obračuna sve osnove za uvećanje zarade i da isplati zaradu uvećanu po svim ti osnovama“, kaže Reljanović.

Iako Putevi Srbije plaćaju ogromne iznose i masovno gube tužbe na sudu, kako svedoče radnici, ništa se i dalje nije promenilo.

„To je nedogovaran odnos, koji nažalost nije novina, on traje već dosta dugo. Činjenica je da se poslovodstvo, direktor i menadžment tog javnog preduzeća osećaju poprilično komotno jer na neki način, čini mi se, oni koji su nadlezni da ih kontrolisu, a naročito resorni ministri za mnoge od tih stvari ne brinu“, govori Reljanović.

Direktor sektora kog radnici označavaju kao odgovornog za ovu situaciju odbio je da govori za N1. Radnici za N1 kažu da planiraju da pokrenu tužbe i za prekovremeni rad koji ovim tužbama nije bio obuhvaćen.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare