Jubilej Muzeja žrtava genocida: Ne treba da mrzimo, ni da se svetimo

Vesti 22. apr 202219:40 0 komentara
TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Muzej žrtava genocida 30 godina čuva sećanje na stradale sa ovih prostora, a na nacionalni Dan sećanja na žrtve genocida nad Srbima počinjenom na prostoru NDH, priredio je centralnu manifestaciju u Narodnom muzeju Srbije.

Muzej žrtava genocida obeležava 30 godina rada i 81 godinu od početka genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima na teritoriji Nezavisne Države Hrvatske, centralnom manifestacijom u Narodnom muzeju, u prisustvu predstavnika državnog vrha, Srpske pravoslavne crkve, diplomata i akademske zajednice. Oni su poručili da se treba sećati strašnih stradanja tokom četiri godine Drugog svetskog rata.

„Negovanje sećanja na nevine žrtve predstavlja našu obavezu i obavezu svih budućih generacija, da se ne zaboravi i da se nikada više ne ponovi – nikada i nikome“, rekla je ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević.

Direktor Muzeja žrtava genocida je istakao da društvo na stradanje ne treba da gleda kao na breme, već da iz njega nauči i izgradi bolju budućnost.

„Mi ponajpre ne treba da mrzimo, niti da se svetimo. Treba da svedočimo i to naše svedočenje biće najubojitije oružije, pod znacima navoda, u odnosu na sve one koji minimiziraju, devalviraju, pokušavaju da omalovaže, i da izmene istorijski kontekst genocida počinjenom nad pripadnicima srpskog naroda u Drugom svetskom ratu, ali i nad pripadnicima romskog i jevrejskog naroda na teritoriji bivše Jugoslavije“, izjavio je Ristić.

Nema srpske, jevrejske i romske porodice koja nije propatila zbog stradanja u Drugom svetskom ratu i zbog toga se, kažu iz muzeja, treba naoružati istorijskim znanjem zbog budućih generacija.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!