Judita Popović o izveštaju EP: Ne treba niko da nam kaže u kakvoj kaljuzi živimo

Vesti 21. apr 202322:09 13 komentara
N1

Godinama se radilo na uništavanju slobode govora i sada imamo situaciju da je govor sve samo ne slobodan.

Izveštaj Evropskog parlementa o stanju u Srbiji nije doneo velika iznenađenja. Kao i godinama ranije naglašava se da će da će napredak u vladavini prava i osnovnim pravima, funkcionisanju demokratskih institucija, posvećenosti zajedničkim evropskim pravima i vrednostima i normalizaciji i deeskalaciji odnosa sa Kosovom, odrediti dinamiku procesa pristupanja. Posebno je istaknuta važnost usklađivanja zajedničke spoljne i bezbednosne politike EU, posebno u vezi sa ratom u Ukrajini.

Povezane vesti

Kao i ranije kritikovani su sloboda medija i regulatorno telo za elektronske medije (REM). Ističe se masovan govor mržnje, verbalni i fizički napadi na novinare poput Milana Jovanovića kome je predsednik opštine Grocka zapalio kuću, zatim zloupotreba medija od strane vladajuće većine za sticanje nepoštene političke prednosti, manjak transparentnosti vlasništva nad medijima i finansiranjem medija.

Članica Saveta Regulatornog tela za elektronske medije Judita Popović ističe da je za nju sadržaj izveštaja EP očekivan.

„Ne treba nama EP da kaže u kakvoj kaljuzi živimo. Nemam dilemu oko toga da je situacija u medijskoj sferi loša. O tome govorimo godinama, nije to od juče“, kaže za portal N1 Judita Popović.

Ona smatra se ovo stanje neće izmeniti pisanjem niti Evropskog parlamenta niti Evropske komisije.

„Mi imamo problem sa slobodom govora, govorom mržnje, kao sve jačeg uticaja Rusije preko kanala Rusija danas i Sputnjik. Imamo potpuni izostanak kvaliteta nezavisnosti i rada regulatora, odnosno REM-a“.

Promenu ne očekuje preko noći jer se godinama radilo na uništavanju slobode govora i da sada imamo situaciju da je govor sve samo ne slobodan.

„Govor je ispražnjen od sadržaja. Sadržaj se puni problematičnim stavovima Iii tom mržnjom koja isijava na svakom koraku i diskriminacije koja je postala očekivana na dnevnom nivou i u svakom pogledu, bilo da se radi o rasi, polu, političkoj opciji. Daleko smo od toga da brzopotezno promenimo situaciju“, navodi Popović.

Društvo je smatra ona poprilično devastirano, a u tome ulogu ima i politička volja. Iako se, kako kaže povremeno šalju kontroverzni signali o želji da se priključimo civilizacijskom prostoru kao što je EU, dolazi i mnoštvo drugih signala.

„Pažljivo pratim medije nadajući se da ću videti signal, neku nadu, ali sam samo još više obeshrabrena. Imam dobre zakone, mere, ovlašćenja regulatora po Ustavu i pozitivnim pravima. Problem je u izostanku primene. U Savetu REM sede predstavnici različitih delova društva ali opet nemamo nezavisno regulatorno telo”.

Na podsećanje da je u ranijim izveštajima iz ranijih godina tolerisana gušenje medijskih sloboda, vladavine prava a da je sadašnja vlast u dalje pouzdan partner, Popović kaže da kod nas postoji šablon da volimo da podelimo odgovornost iako je većina krivice na nama.

„Ne bih da u našu patologiju uvlačimo bilo koga sa strane. Ako smo 2012. godine bili spremni da presečemo i veselo prihvatimo dolazak radikala na vlast nemamo pravo da krivimo bilo koga. Brzopotezno smo odbacili pogazili sve što smo pozitivno stvorili. Posle 10 godina smo tu gde jesmo. Bilo je jasno šta će se desiti. Mi ti koji moramo da pokrenemo stvari i da radimo“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare