Članica Saveta REM protiv smene i zabrane rijalitija: Nije sve tako jednostavno

Vesti 09. maj 202318:11 25 komentara
REM, Regulatorno telo za elektronske medije
N1

Članica Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) Judita Popović rekla je za N1 da rijaliti programi nisu jedini uzročnik tragičnih događaja koji su se desili u Srbiji protekle nedelje. Povodom zahteva za smenom REM-a, ona je rekla da ne bi toliko pojednostavljivala stvari.

Pročitajte još:

„Legitimno je da se traži ostavka razno-raznih institucija, pa i regulatora, ali ja ne bih toliko da pojednostavim stvari. Nije rijaliti jedini uzročnik ove teške društvene traume. Mnogo je to sve kompleksnije i problem nije nastao juče, nije nastao samo radom ili neradom jednog činioca“, kazala je Popović za N1, odgovarajući na pitanje o zahtevu iznetom na jučerašnjme protestu da se, između ostalih, smeni i REM.

On je dodala da su masovnim ubistvima, u kojima je ubijeno 17 osoba, prethodile desetine godina urušavanja, gradnja kulta nasilja i kulta primitivizma, kriminalizacija i nasilje u svim sferama društva.

„Najlakše je smeniti bilo koga. Ako sistem ostane i njegovo funkcionisanje u ovakvom stanju, u tom slučaju ništa nismo uradili. Promenili smo samo pojedince koji su samo neki vidljivi eksponenti jedne opšte manipulacije koja nije prisutna samo u medijima“, kazala je Popović.

Ona priznaje da je REM propustio da radi svoj posao i time reguliše medijsku scenu u Srbiji, za koju kaže da u njoj vlada haos.

Kada su u pitanju zahtevi da se reguliše prikazivanje rijaliti programa, čak i zabrani, sagovornica N1 objašnjava da treba raditi u skladu sa postojećim Zakonom o elektronskim medijima, što znači da se emitovanje ovih programa premesti u noćni termin kada je manje dostupan deci.

„Treblao bi da se vodi računa o tome i da regulator kontroliše da li se krše odredbe koje se tiču govora mržnje, diskriminacije, favorizovanja nasilja i slično. Svega toga smo imali u rijalitiju. Ja sam lično očekivala da se desi neko ubistvo u tim rijalitijima. Sve se tu dešavalo, samo se ubistvo nije desilo“, istakla je Popović.

Dodaje da i pored svega, rijalitije ne bi zabranila jer jednom otpočeta cenzura vodi ka novim koracima u tom pravcu.

„To nije rešenje. Kada bi toliko bilo jednostavno da se reši problem nasilja, ja bih rekla – OK, ukidajmo rijalitije. Ali imate milionski auditorijum koji to prati i gledaju to. Je ne bih na taj način da konfrontiram ovo društvo koje je dovoljno propatilo i još pati“, naglašava članica Saveta REM-a.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare