Juratović: Od Srbije se oko Ukrajine očekivalo da bude na strani kojoj teži

Vesti 23. feb 202310:56 3 komentara
N1/arhiva

Evropska unija sigurno ne želi da se u njenom komšiluku roje i prepliću raznorazni interesi, rekao je za NIN predsednik Odbora Bundestaga za Zapadni Balkan Josip Juratović i dodao da se od Srbije očekivalo da bude na strani kojoj teži kada je reč o agresiji Rusije na Ukrajinu.

Ruski, kineski, ali i turski, iranski uticaj, razne su organizacije prisutne, mnoge ne treba shvatati ozbiljno, ali neke zahtevaju pažnju, smatra Juratović.

Pročitajte još

Ukazuje da uključenje Zapadnog Balkana nije važno samo za zemlje regiona, nego i za EU i njenu sigurnost.

„Najviše me boli to što je region, koji je nekad bio između dva bloka danas poligon za vežbu opasnih interesa. Srbija jeste osudila rusku agresiju, posredno i Putinov režim, nije priznala referendum u četiri ukrajinske oblasti koje su pripojene Rusiji, ali smo očekivali više solidarnosti sa Ukrajinom i sa nama kao njenim, ali i srpskim partnerima“, objasnio je Juratović.

On je rekao da nije napismeno video francusko-nemački predlog za kosovsko pitanje, ali je shvatio da se nudi rešenje slično onome od dve Nemačke.

„Kosovo nije ispunilo svoju obavezu iz Briselskog sporazuma o formiranju zajednice srpskih opština, a u Prištini kažu da to ne žele da urade bez međunarodnog priznanja u rukama. Onda ne treba stavljati to na pregovarački sto, ali ne vidim zašto se Kosovu ne bi dozvolilo da uđe u PS Saveta Evrope“, rekao je on.

Ako Srbija tvrdi da Kosovo krši manjinska prava Srba, imala bi snažan mehanizam kontrole, dodao je Juratović za NIN.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare