Jurić: Amber Alert neće zaživeti na pravi način ako se bude radilo kao do sad

Vesti 13. okt 202213:32 1 komentar

Osnivač Centra za nestalu i zlostavljanu decu Igor Jurić izjavio je da je bitno da sistem upozoravanja javnosti u slučaju nestale dece "Amber Alert" zaživi, ali da verovatno neće biti u odgovarajućem obliku zbog načina na koji se sada radi na njegovom uvođenju. "Bitno je da on zaživi. Način kako se sada radi i kako je formirana Radna grupa, on neće zaživeti u obliku u kome treba da zaživi", rekao je Jurić novinarima nakon konferencije o bezbednosti dece u Beogradu.

On je istakao da ključ problema vidi u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP), ocenjujući da koliko su daleko od uvođenja samog sistema zavisi od „dobre ili loše volje ministra“.

Povezane vesti

„Nisam dobio nijedan poziv (na sastanke), a poslali smo više od 80 pisama. Ne želim da neko shvati da sam ogorčen i besan, ja sam danas tužan što nijedan pripadnik Ministarstava unutrašnjih poslova nije došao danas ovde“, kazao je Jurić.

Istakao je da su prošle godine na konferenciji imali predstavnike Interpola, ove godine FBI, i ocenio da bi svim građanima Srbije koristilo da je su predstavnici MUP-a seli za sto sa njima i razmenili iskustva koja bi mogla da spasu živote.

„Očekujemo sada formiranje nove vlade, malo sam razgovarao i sa premijerkom vezano za taj slučaj i ja bih se strpeo da vidimo ko će biti novi-stari ministar unutrašnjih poslova. Mi podršku vlade (po pitanju uvođenja sistema Amber alert) imamo, ignorisanje dolazi isključivo iz Ministarstva unutrašnjih poslova“, dodao je on.

Govoreći o najavi ministarstva da će Srbija uvesti evropsku verziju sistema „Amber alert“, koja se koristi u nekoliko zemalja, Jurić je kazao da ništa od toga nije usvojeno i da je to bila „razmena logotipa na sajtu“.

„Nije ni bitno kako će se sistem zvati, čiji će biti, bitno je da jedan takav sistem profunkcioniše pod bilo kojim imenom. Trenutno, sa ovim načinom i saradnjom sa tom organizacijom (sa kojom je ministarstvo sklopilo dogovor) to nije moguće. Ja ne želim ni da budem deo priče, želim i sa svojim timom da izađem iz priče ako smatramo da je to problem“, rekao je Jurić.

Hil: U SAD se Amber Alert pokazao kao veoma efektivan

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil, obraćajući se na samoj konferenciji, istakao je da se sistem „Amber Alert“ pokazao kao veoma efektivan od kada je uveden u SAD pre 25 godina i da je doveo do toga da 97 odsto slučajeva bude rešeno i da deca u roku od 72 sata budu vraćena kući.

„Strašno je da nam u 21. veku trebaju konferencije poput ove, ali naprosto na ulici postoje ljudi od kojih moramo da štitimo svoju decu, ali i sebe“, istakao je ambasador.

Hil je naglasio i da će SAD pružiti podršku Srbiji da uvede „Amber Alert“, kao i da su spremni da pruže svu potrebnu stručnu i tehničku pomoć.

Brnabić: Edukacija dece ključna

Predsednica Vlade Ana Brnabić zahvalila je Juriću za sve što radi na bezbednosti dece u Srbiji i najavila da će i nova vlada nastaviti da pruža podršku Centru za nestalu i zlostavljanu decu.

Ona je istakla da je obaveza države da problem nasilja, posebno nad decom, ne treba da „gura pod tepih“, naglašavajući da je edukacija dece ključna, što država radi putem sajta „Čuvam te“.

Govoreći o samom nasilju, ocenila je da je najteže odbraniti se od digitalnog nasilja, koje uglavnom vrše sama deca, navodeći da roditelji često ne razumeju veličinu tog problema.

Brnabić je navela i da će vlada u toj oblasti morati da se oslanja i na stručnost nevladinog sektora, naglašavajući da na tom problemu svako treba nešto da uradi, ne okrećući glavu od problema u svojoj okolini, štiteći onoga ko ne može sam sebe i prijavljivanjem nasilja.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare