Jurić i Radovanović o Amber alert: Kako će se prijavljivati nestanak i šta onda

Vesti 19. jan 202322:3420 komentara
Izvor: N1

Igor Jurić iz Centra za nestalu i zlostavljanu decu i Slavica Radovanović, narodna poslanica u pukovnica MUP-a u penziji, kažu da je moguće da sistem Amber alert za prijavljivanje nestanka dece zaživi u Srbiji do kraja godine.

Jurić je u emisiji Newsnight rekao da je formiran tim u kom će biti predstavnici NVO, MUP-a, republičkog javnog tužilaštva, Ministarstva pravde, Ministarstva za rad, Ministarstva telekomunikacija…

„Sad je već vrlo izvesno da ćemo krenuti sa radom vrlo brzo“, rekao je on i dodao da već iduće nedelje očekuje prvi sastanak.

Podseća da prethodna radna grupa koja je bila formirana nije učinila ništa, ali ističe da mu uliva optimizam novi, potpuno drugi način komunikacije iz MUP-a.

Na pitanje koliko je realno da Amber alert bude uveden ove godine, odgovara – „mislim da je potpuno realno“.

Pročitajte još:

Slavica Radovanović kaže da ovaj sistem treba što pre uspostaviti, a ako radna grupa bude radila dinamikom koju uspostavi, „sve se može“.

„Ovo je sada prvi put da se ozbiljno priča o uvođenju ovog sistema i prvi put da se nešto konkretno događa“, kazala je ona za Newsnight.

Ocenjuje da je napravljen veliki pomak, jer je prethodni ministar Aleksandar Vulin bio „apsolutno zatvoren za ovu priču“.

Ono što je veoma važno za ovaj sistem je da se nakon objave da je dete nestalo probudi svest građana, i da javljaju policiji informacije, rekla je.

Na pitanje kako će se odlučivati da li se zaista radi o otmici ili nestanku, objašnjava da sistem obuhvata set postupanja i procedura, kao i specijalizaciju službenika policije i tužilaštva.

Onaj ko alarmira sistem mora da bude obučen u postavljanju pitanja da bi se na osnovu odgovora donela procena da li je dete oteto i da li treba aktivirati Amber alert, govori Radovanović.

Igor Jurić kaže da njegova organizacija najboljim smatra model Amber alerta iz Amerike, jer je najefikasniji.

Taj model podrazumeva prekid svih TV i radio programa, da mobilni operateri šalju SMS poruku sa informacijama i fotogafijom nestalog deteta, da elektronski bilbordi umesto reklama objave fotografiju nestalog deteta…

On objašnjava da sve države imaju autonomiju u korišćenju Amber alerta, pa će tako Srbija sama određivati kriterijume.

Govori i da ima ideju da nakon implementiranja sistema u Srbiji, druge zemlje regiona preuzmu naš model.

Upitan o kampanji protiv Amber alerta, u kojoj je taj sistem lažno dovođen u vezu sa pedofilijom, kaže da ako neko ne želi da se brzo pronađe nestalo dete, ta osoba ima neki loš interes.

„Ja mislim da iza svega stoje ljudi koji su spremni da naude nekom detetu, i to otvoreno kažem“, rekao je Jurić i dodao da država treba da razmisli da li te ljude treba zvati na informativni razgovor.

Nedavno je iz procedure po drugi put povučen kontroverzni nacrt zakona o policiji, a na pitanje da li bi biometrijski nadzor koji je nacrt predlagao pomogao kod nestanka dece, Slavica Radovanović kaže da se plaši zloupotrebe te tehnologije u političke svrhe.

Ona smatra da ima prostora da se razgovara o biometrijskom nadzoru, ali ne na način koji su pokušali da implementiraju tvorci „skandaloznog“ nacrta o policiji.

„Ja se iskreno nadam da će se imati dovoljno razuma i da se takav nacrt uopšte više neće pojavljivati kao tema za rasprave i javlja slušanja, nego će se raditi ili na kreiranju novog, a po mom mišljenju najbolja ideja je revidiranje postojećeg“, rekla je ona.

Komentari

Vaš komentar