Jusufspahić: Pozivam sve ljude iz Srbije da se molimo za mir i da rat prestane

Vesti 01. apr 202212:571 komentar
Izvor: N1

Muftija beogradski Mustafa Jusufspahić uputio je vernicima islamske veroispovesti poslanicu povodom subotnjeg početka meseca posta Ramazana u kojoj je naveo da je taj praznik "misija čistoće" koja ljude uči dobroti i dobročinstvu.

On je naveo da vernici dočekuju Ramazan dve godine od početka pandemije koronavirusa, ali i u uslovima rata u Evropi.

„Bez obzira na veru, pozivam sve ljude naše države Srbije da se molimo za mir i da rat prestane“, rekao je muftija na konferenciji za novinare u prostorijama Islamske zajednice Srbije u Beogradu.

Podsetio je da tokom meseca Ramazana, muslimani poste od zore do zalaska sunca i da se „ustežu od svakog užitka“.

„Nije u pitanju samo ustezanje od hrane i pića već od svakkog ružnog dela, reči i pomisli“, naveo je Jusufspahić.

Pozvao je sve muslimane u Srbiji da učestvuju u obeležavanju 500 godina od izgradnje beogradske Bajrakli džamije, ali i da „zaborave na zavađenost“ koja po njegovim rečima, nikome dobra nije donela.

Sveti mesec posta u Islamu počinje u subotu i završiće se u ponedeljak, 2. maja, a prve Ramazanske molitve večeras pošto muslimani vreme računaju po lunarnom kalendaru.

To je deveti mesec muslimanskog (lunarnog) kalendara, u kojem je između ostalog, počelo objavljivanje Kurana.

Tokom Ramazana obavezan je post i to se smatra jednim od stubova islama, a podrazumeva se potpuno uzdržavanje od jela i pića i telesnih zadovoljstava od zore do zalaska sunca, i to 30 dana. Prema propisu, nisu obavezni da poste bolesni, trudnice i teški fizički radnici.

Komentari

Vaš komentar